Rendang

Rendang

vegetarisch

  • 1 hele spitskool
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 sereh stengel, gekneusd
  • 1 tot 2 blaadjes djeroek poeroet
  • 1 halve eetl. sambal badjak
    (wil je het pittiger voeg dan meer naar smaak toe)
  • 1 stukje vers geraspte gember van ongeveer 1 cm
  • 5 cl ketjap manis
  • 10 cl water
  • 1 eetl. groentebouillonpoeder
  • teentje knoflook geraspt
  • 1 theel. (palm) suiker
  • snufje zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • scheutje (rijst) olie
  • optioneel: steranijs

Snijd de spitskool door de helft en snijd de kool in dunne reepjes.
Was de kool goed onder de kraan en laat het in een vergiet uitlekken.
Maak ondertussen de boemboe (kruidenmengsel/pasta) van de ui, knoflook, sambal, suiker en de gember.
Je maakt een boemboe in de vijzel of keukenmachientje.
Je maalt alles fijn tot een pasta.
Verhit een scheutje olie in een kleine koekenpan en fruit de boemboe aan voor ongeveer 3 minuten zodat de smaken goed vrij kunnen komen.
Zet het vuur uit en voeg de ketjap bij de boemboe en schep het geheel even om.
Doe de spitskool in de slowcooker en giet het ketjapmengsel erop.
Voeg een eetlepel groentebouillonpoeder en het water toe.
Schep de kool nu goed om zodat alles goed bedekt is met een laagje ketjap.
Kneus de sereh met een groot mes en leg er een knoop in.
Leg de sereh samen met de djeroek poeroet blaadjes tussen de kool en sluit deksel.
Je kunt eventueel een steranijs toevoegen voor extra smaak.
Steranijs heeft wel een specifieke smaak en kan overheersend zijn.
Als je er niet van houdt, niet toevoegen!
Zet de slowcooker op stand ‘LAAG’ voor 5 uur.
Als je het maakt in een gewone stoofpan laat je het op een laag vuurtje sudderen totdat het gaar is.

Tip
Je eet dit gerecht samen met bijvoorbeeld rijst en komkommersalade.
Een hardgekookt eitje of spiegeleitje past er ook prima bij. Serveer er gebakken uitjes en sambal bij.
Dit gerecht smaakt de volgende dag nog lekkerder!

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie

Terug