Osso bucco - I

Ossobucco

voor 2 personen

  • 65 g gewone bloem
  • 2 kalfsossobucco (ongeveer 300 g per stuk)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 eetl. ongezouten boter
  • 24 cl droge witte wijn
  • 1 groot blik tomatenblokjes
  • 18 cl kippenfond
    (dat is niet hetzelfde als een bouillonblokje oplossen,
    een bouillonblokje bevat immers veel meer zout)
  • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd, 225 g
  • 1 middelgrote wortel,
    geschild en in dunne schijfjes gesneden, 75 g
  • 1 stengel selder, in blokjes gesneden, 75 g
  • 5 takjes verse tijm
  •  
    • voor de gremolata
  • 3 eetl. fijngesneden platte peterselie
  • 1 eetl. citroenzeste
  • 1 grote teen knoflook,
    fijngesneden of geperst (1 theel.)

Doe de bloem in een wijd plat bord.
Bestrooi de osso bucco’s met zout en zwarte peper.
Dompel het vlees in de bloem zodat elk plekje bedekt is met een laagje bloem.
‘Flapper’ het vlees even heen en weer terwijl je er lichtjes op klopt.
Op die manier zal het teveel aan bloem eraf vallen.
Verhit een gewone braadpan zonder anti-aanbaklaag – we willen immers dat het lichtjes gaat aanbakken.
Voeg de boter toe en wacht tot hij gaat schuimen.
Voeg het vlees toe en laat gedurende ongeveer 7 minuten bakken.
Draai het vlees om en laat nogmaals 7 minuten de andere kant bakken.
Leg het vlees in de slowcooker.
Giet de wijn in de braadpan en ‘krab’ de aanbakseltjes los.
Laat de wijn ongeveer 2 minuten uitdampen en voeg ze dan bij het vlees in de slowcooker.
Voeg de tomatenblokjes, kippenfond, fijngesnipperde ui, wortelblokjes, selder en tijmtakjes toe.
Zet het deksel erop en zet op 'LAAG' gedurende 8 uur.
Het vlees zal heel zacht zijn en bijna van het bot vallen.
En dat is wat we willen.
Haal de osso bucco’s uit de slowcooker en leg ze in een kom.
Bedek met een deksel of met een folie om ze warm te houden.
We gaan nu immers de saus afwerken.
Giet de saus in een pan of sauspan.
Laat op middelhoog vuur sudderen tot je nog ongeveer 50 cl over hebt.
Dit zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren.
Kruid af met peper en zout naar smaak.
De gremolata kan je best een paar uur op voorhand maken, maar een last-minute versie is ook nog te doen.
De gremolata strooi je over de osso bucco.

Bron: NN


Osso bucco - II

Osso bucco

  • 1½ kg kalfsschenkels
  • 30 g bloem
  • zout & peper
  • 3 eetl. boter
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 winterpeen, schoongemaakt en fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en fijngehakt
  • 20 cl witte wijn
  • 6 cl bouillon
  • 1 blik blokjes tomaat à 400 g
  • 2 theel. gedroogde rozemarijn
  • 1 theel. gedroogde tijm
  •  
    • voor de gremolata
  • 4 eetl. fijngehakte peterselie
  • rasp van 2 citroenen
  • 2 - 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • extra vierge olijfolie

Vermeng de bloem met zout & peper en wentel de kalfsschenkels erdoor.
Smelt de boter in een grote koekenpan en braad de stukken kalfsschenkel rondom bruin in porties.
Doe ze over in de slowcooker.
Leg ze zo neer dat ze goed passen, eventueel rechtop.
Doe zo nodig extra boter in de pan en pak de uien, knoflook, wortel en bleekselderij bruin.
Doe dan wijn, bouillon, tomaten en kruiden erbij en breng aan de kook.
Voeg alles bij de kalfsschenkels.
Zet de slowcooker op stand ‘LAAG’ en stel de timer in op 7 - 8 uur.
Of zet de slowcooker op stand ‘HOOG’, stel dan de timer in op 3 - 4 uur.
Omdat je de kalfsschenkels ‘paneert’ met bloem is het aanbraden wel aan te raden.
Anders doet de bloem zijn werk niet.
De overige ingrediënten hoef je niet te bakken, maar het geeft wel extra smaak als je het wel doet.
Meng de ingrediënten voor de gremolata door elkaar.
Daarmee garneer je de kalfsschenkels.

Opmerking
Bij mij vielen de kalfsschenkels dusdanig uit elkaar dat ze niet meer als hele kalfsschenkel te serveren waren. Dus ik heb er een soort van pastasaus van gemaakt. Je kan het merg op brood smeren als je dat lekker vindt.

Bron: Sabine
Gepubliceerd door: Recepten voor de slowcooker

Terug