Linzenstoofschotel

  • 500 g groene linzen, gedroogd, gewassen
  • 4 wortels
  • 2 uien
  • eventueel vet
  • 5 middelgrootte aardappelen
  • 1 bosje soepgroenten (celerie, peterselie, wortel, prei)
  • 3 theel. bouillonpoeder
  • 300 g spek, in grote blokjes of repen
  • peper uit de molen
  • suiker
  • azijn
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1 theel. mosterd
  • bacon, of gerookt vlees
  • 1½ l water

Snijd eerst de uien in kleine blokjes en leg ze in een pan om met wat vet te bakken (indien nodig).
Hak ondertussen alle andere ingrediënten, behalve het spek, in stukken.
Grof raspen kan ook worden gedaan met een keukenmachine.
Bak wat van de gehakte groenten in de pan terwijl ze gekookt worden.
Al met al een polepel vol.
Meet 1 liter water af voor de linzen.
Leg de bacon en een deel van het spek in de slowcooker, de linzen bovenop.
Wanneer het ui/plantaardig mengsel langzaam bruin wordt, roer dan de tomatenpuree en mosterd erdoor en bak kort.
Voeg water toe en blus het af.
Laat een beetje afkoelen en breng het over naar de slowcooker.
Voeg nu alle andere ingrediënten, maar niet de bouillon, en het resterende water toe en voeg vervolgens een halve liter toe - dit recept vereist in totaal 1½ liter water.
Als nu alles in de slowcooker zit, doe dan het deksel erop en zet 5 uur op automatisch - 6 uur mag ook, maar dan zijn de linzen echt zacht - te zacht voor mij.
Zonder automaat: 1 uur op ‘HOOG’ en 3 uur op ‘LAAG’.
Wanneer de linzen zacht zijn, roer dan de bouillon erdoor.

Bron: Chefkoch

Terug