Limabonensoep

Limabonensoep

voor 8 porties

  • 1 pond geweekte limabonen, uitgelekt (*)
  • 1 grote ui, geschild en in blokjes
  • ongeveer 10 teentjes knoflook, gepeld
  • 800 g pruimtomaten met basilicum, in blokjes gesneden
  • 800 cl water
  • 2 theel. paprikapoeder
  • 350 g gesneden ham
  • (zee)zout naar smaak

(*) Kook niet geweekte bonen snel gedurende 10 minuten, dan schakelt u het vuur uit en laat het gedurende 1 uur afgedekt staan.

Gebruik een grote slowcooker.
Doe de uitgelekte limabonen in de slowcooker en voeg de ui en knoflook toe.
Doe de tomaten en het water erbij.
Paprika toevoegen, en roer de ham erbij.
Afdekken en kook op 'LAAG' voor 8 tot 10 uur, of totdat de bonen zacht zijn.
Gebruik een staafmixer om de bouillon te mengen met een deel van de bonen en tomaten.
Dit helpt ook bij het verdelen van de smaak en de knoflookteentjes.
Als je niet over een staafmixer beschikt kan je ook een blender gebruiken.
Zout naar smaak.
Serveer zoals het is of met een snufje geraspte Parmezaanse kaas.

Bron: Stephanie O'Dea, A Year of Slow Cooking

Opmerking
Limabonen worden ook wel boterbonen of olifantsbonen genoemd.
Het zijn platte, grote, witte bonen.
Oorspronkelijk komen deze bonen uit Zuid-Amerika.
De Inca’s hadden al limabonen op het menu staan.
En zijn verkrijgbaar in blik en in gedroogde vorm.
Limabonen zijn lekker met bijvoorbeeld gekruid vlees, tomaten en ui.

Terug