Kippenfond

Kippenfond

Zowat elke slowcooker website (bijv. Chaos in the kitchen) in Amerika heeft wel een artikel dat over zelf fond maken gaat. Maar uiteindelijk komt het er altijd op neer dat je kippenresten (bijv. het karkas, of de tipjes van de vleugels) en water samen brengt, daar nog wat groenten en kruiden (wat je liggen hebt van restjes) samen zachtjes laat trekken tegen het kookpunt aan.
Daarna schep je het schuim van de vloeistof, giet je de vloeistof door een puntzeef in een paar flessen of bakjes en zet je die in de koel- of diepvrieskast.
Laat wat ijskoudwater in je spoelbak lopen, en zet er de gloeiendhete bakjes in, dan koelen ze vlugger af.
Na minstens een dag in de koelkast, kan je het vet dat bovenaan drijft er makkelijk uitpakken en wegsmijten (het is de smaak die we nodig hebben, niet het vet)

Opmerking
Kippenfond in de koelkast is een week houdbaar, in de diepvries een paar maanden.
Vul een paar ijsblokzakjes met de fond, en zelfs voor kleine hoeveelheden heb je dan je eigen kippenfond.
Kippefond of blanke fond. Uiteindelijk is het inwisselbaar. Waar je blanke fond ziet staan in een recept, daar kan je perfect kippenfond gebruiken.
En neen, kippenfond is niet hetzelfde als water met een bouillonblokje. Heb je al eens naar de ingrediënten van zo’n bouillonblokje gekeken? Echt gekeken?
Als je zelf kippenfond kan maken is dat dus de oplossing. Als je een slowcooker hebt, is het zelfs kinderspel. Een gote cooker voor veel fond, een kleine cooker voor minder. Zo simpel kan dat zijn.

Bron: Hungryfeelings

Terug