Kip kerrie

Kip kerrie

  • ± 750 - 850 g kipfilet of kippendijen
  • 3 tenen knoflook
  • 150 à 200 g gesneden uien
  • 2 à 3 theel. milde kerriepoeder
  • 1 theel. kurkuma
  • 20 à 25 cl (kippen) bouillon
  • 1 theel. sereh (citroengras)
  • 2 theel. djahé (gember poeder)
  • 2 theel. knoflookpoeder
  • 1 theel. zwarte peper
  • 2 theel. lemon peper
  • zout naar smaak
  • ½ theel. chilipoeder (hoeft niet persé)
  • 1 eetl. maizena of bloem/roomboter om de saus te binden
  • bosje lente ui
  • rijst naar keus
  •  
    • Optioneel:
  • wat kookroom (light) voor een romigere structuur
  • Je zou ook nog kokosmelk toe kunnen voegen,
    heb ik niet gedaan maar kan lekker zijn!

Onderin een grote slowcooker gaan de gesneden uien.
Daar bovenop gaat de kip, gevolgd door alle kruiden.
Voeg de bouillon toe en zet de slowcooker voor 4 uur op ‘LAAG’.
Na 4 uurtjes vis je de kip eruit en die pluis je met 2 vorken uit elkaar.
Dit kost niet zoveel moeite want de kip is super zacht en valt als het goed is al bijna uit elkaar.
Maak een papje van de maizena met een klein beetje water en voeg dit toe aan de slowcooker.
Zet de slowcooker op ‘HOOG’ en laat de saus even een half uurtje indikken zonder de deksel erop.
Of, je kunt de saus ook binden met een roux van wat boter en bloem.
Dit heeft mijn persoonlijke voorkeur bij kip kerrie.
(Hoe maak je dan een roux?
Smelt 50 gram roomboter in een steelpannetje, voeg hier 50 gram bloem aan toe en roer dit goed door, laat dit op laag vuur heel even ‘garen’ en voeg toe aan de inhoud van de slowcooker.)
Ga je de saus binden met een roux, geef het ook even de tijd om in te dikken, slowcooker op ‘HOOG’ en de deksel eraf laten.
Heel belangrijk: PROEF en breng naar wens nog verder op smaak..
Voeg de kookroom toe.
Laat het geheel nog even een half uurtje pruttelen.
In dit laatste half uur heb ik alvast de helft van de gesneden lente ui toegevoegd.
De andere helft bewaarde ik voor op het bord..
Je kunt nu ook alvast de rijst koken!

Tip:
Maak een grote hoeveelheid! (recept verdubbelen) en vries het in!
Zo heb je altijd een lekkere maaltijd binnen handomdraai op tafel!

Opties:
Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om meer groentes toe te voegen, bijvoorbeeld paprika of champignons!
Wij eten er vaak boontjes los bij.

Geen slowcooker in huis?
Kook de kip gaar in de bouillon, bak de ui, lente ui en de kruiden en voeg daar vervolgens de roux aan toe (zoals hierboven omschreven).
Voeg langzaam de bouillon toe tot je een goede structuur saus hebt.
Pluis de gekookte kip met 2 vorken uit elkaar en voeg deze ook toe aan de saus.
Breng naar wens nog verder op smaak.

Bron: Ashley Willems

Terug