Gestoofd lamsvlees

Gestoofd lamsvlees

  • 2 eetl. extra vergine olijfolie
  • 4 - 6 lamsschenkels, ontdaan van overtollig vet
  • 1 grote witte ui in blokjes gesneden
  • 6 teentjes knoflook gehakt
  • 2 grote wortelen in stukken gesneden
  • 1 snuifje grof zout en vers gemalen peper
  • 6 cl bloem
  • 50 cl runderbouillon
  • 40 cl rode wijn zoals Merlot Pinot Noir, of een Chianti
  • 400 g passata (tomatenpuree)
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 2 runderbouillonblokjes, fijngestampt
  • 1 theel. verse verse rozemarijn, fijngesneden
  • 2 eetl. verse peterselie, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • zout & peper

Was de lamsschenkels en dep ze droog met een papieren handdoek.
Verhit 1 eetlepel olie in een zware pan op een middelhoog vuur.
Schroei twee schenkels in de hete olie tot ze aan alle kanten bruin zijn.
Herhaal dit met de resterende schenkels en de olie.
Breng over in een slowcooker van 6 liter.
Voeg de uien, wortelen en knoflook toe.
Kruid met ½ theelepel grof zout en ¼ theelepel gemalen peper, goed door elkaar doen.
Giet de rode wijn in een pan of koekenpan en laat het 4 à 5 minuten sudderen en dan de bloem erdoor kloppen tot het vrij is van klontjes.
Laat inkoken en dikker worden en giet het dan in de slowcooker, samen met de bouillon, passata, tomatenpuree, bouillon, en de kruiden.
Goed mengen om alle ingrediënten te combineren.
Kook op “HOOG” gedurende 6 uur of op “LAAG” gedurende 8 uur, of tot het vlees uit elkaar valt.
Verwijder de schenkels, breng de saus over in een pan en laat 15 minuten sudderen op een middelhoog vuur om de saus te reduceren tot de gewenste dikte.
Garneer met verse peterselie en serveer met aardappelpuree of rijst.

Om de saus in te dikken
Voor een snellere methode om de saus te verdikken zodra de schenkels gaar en mals zijn:
Meng 3 eetlepels maizena met beete van de saus uit de pan totdat het volledig is opgelost.
Giet het mengsel in de sudderende saus en roer snel door tot het geheel is gemengd.
Laat 4 à 5 minuten sudderen, of tot de saus op de gewenste dikte is ingedikt.

Bron: Cafe delites

Terug