Gehaktbrood - I

Gehaktbrood

voor 8 porties

  • 1 kg gehakt, gemengd van rund- en varkensvlees
  • 1 broodje, geweekt en geperst
  • 2 eieren
  • 3 eetl. ketchup
  • ½ paprika, fijngehakt
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • ½ bosje peterselie, fijngehakt
  • peper en zout
  • paprikapoeder
  • 5 repen ontbijtspek
  • 15 cl vleesbouillon (van blokjes)
  • eventueel: maizena voor indikking

Het gehakt met het broodje, eieren, ketchup, paprikapoeder, uien, knoflook en de peterselie tot een glad deeg mengen.
Met zout, peper en paprikapoeder op smaak brengen.
Vorm een brood van het vleesdeeg en de slowcooker leggen.
Bedek het met de spekreepjes en giet er de vleesbouillon erover.
Kook 1 uur op ‘HOOG’ en nog 6 uur op ‘LAAG’.
Wie er van houdt kan het gehaktbrood met kaas onder een grill bakken.
De saus met een pureerstaaf mixen.
Eventueel iets verdikken met een maizenapapje.
Serveer met aardappelpuree of gekookte aardappelen en groenten.

Bron: Gabriele Frankemölle
Gepubliceerd door: Langsam kocht besser


Gehaktbrood - II

Gehaktbrood

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 2 oudbakken broodjes, geweekt en geperst
  • 2 eieren
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngestampt
  • 50 g fijngehakt spek
  • 2 theel. mosterd
 
  • 2 eetl. peterselie, fijngehakt
  • peper
  • zout
  • 3 eieren, hardgekookt en geschild
  • 20 cl groentebouillon
  • 1 handvol gedroogd eekhoorntjesbrood
  • maizena (optioneel)

Meng het gehakt met de doorweekt broodje, eieren, ui, knoflook, spek en peterselie tot een glad mengsel (mixer keukenmachine of deeghaak).
Breng op smaak met peper en zout.
Druk het vleesmengsel op de huishoudfolie in een rechthoek (goed formaat A4-vel) en leg de gepelde eieren in het midden.
Vouw met de folie het gehakt over de eieren en druk het met de handen tot een "gebraad".
Doe het gebraad in de slowcooker, giet de groentebouillon erbij en strooi de gebrokkelde paddestoelen erin.
Kook het gehaktbrood bij voorkeur 8 à 9 uur op ‘LAAG’ (dan blijft het sappiger) of zet het 4½ uur op ‘HOOG’.
Lepel het vet van de saus, maak de saus naar wens dikker met maizena.
Dit gehaktbrood smaakt koud en warm - of het nu broodjes zijn of bij aardappelsalade.

Opmerkingen
Klassieke Duitse keuken: "Falscher Hase" is een gehaktbrood gevuld met vlees. In de slowcooker blijft het bijzonder sappig als je op ‘LAAG’ kookt. Het recept is berekend voor een 3½ liter slowcooker.

Bron: Langsam kocht besser

Terug