Gehaktballetjes in kokosbouillon

Gehaktballetjes in kokosbouillon

    • voor de gehaktballetjes
  • 400 g half om half gehakt
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 1 theel. gedroogde chiliflakes
  • 2 tenen knoflook, geraspt
  • 1 scheutje (plantaardige) melk
  • 1 verkruimelde boterham
    • voor de bouillon
  • 2 theel. gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theel. gemalen kurkuma (koenjit)
  • 4 geplette kardemompeulen
  • 1 tot 2 theel. gedroogde chiliflakes
  • ½ theel. gemalen kaneel
  • 2 stengels gekneusde sereh (citroengras)
  • 3 plakjes verse gember
  • 40 cl kokosmelk
  • 40 cl groentebouillon
  • sap en rasp van een limoen

Meng het gehakt met je handen in een grote kom en voeg een beetje zout & peper toe.
Fruit de ui en knoflook lichtjes aan in een wat diepere pan en als het een beetje verkleurd is voeg dan de chiliflakes toe en bak deze kort mee.
Zet de pan uit en voeg dit mengsel bij het gehakt.
Kneed dit goed door.
Voeg de melk aan de broodkruimels toe en meng dit met het gehakt.
Het is echt een groot verschil of je rauwe ui of zachte gefruite ui in het gehaktmengsel doet!
Pak een groot bord en leg daar een bakpapiertje op.
Draai van het gehakt balletjes zo groot als een golfbal en leg deze op het bord.
Zet de balletjes daarna even in de koelkast zodat ze wat steviger worden.
Bak de gehaktballetjes in een eetlepel olie rondom bruin.
Schik ze in een rondje in de pan.
Voeg nu de droge kruiden toe in het midden van de pan, op deze manier komen de smaken goed vrij.
Leg hierna het citroengras en de gember erbij en bak dit even mee.
Giet de bouillon en de kokosmelk in de pan en roet het met een spatel door elkaar.
Laat het op een zacht vuurtje sudderen met een deksel op de pan.
Rasp er voor het serveren een beetje limoenrasp overheen en knijp het sap van de limoen uit boven de pan.
Serveer de balletjes met zilvervliesrijst of quinoa.
Samen met sperzieboontjes en een frisse komkommersalade heb je een lekker oosters gerecht.
Gewokte spinazie, paksoi of spitskool passen er ook goed bij.
In een wrap of pitabroodje met sla en groenten is het ook een lekker lunchgerecht.

Hoe maak je dit gerecht in de slowcooker?
Maak de balletjes zoals aangegeven in het recept hierboven.
Bak de balletjes bruin in de koekenpan.
Leg ze vervolgens in de slowcooker.
Bak de kruiden en specerijen kort aan in dezelfde pan en doe het daarna over in de slowcooker.
Giet de bouillon en de kokosmelk erbij en roer het even door met een spatel.
Zet de slowcooker op ‘LAAG’ voor 5 uur.
Als je de balletjes in de slowcooker bereid zullen ze heerlijk zacht worden.

Tip
Maak ook eens kipgehaktballetjes in pindasaus!

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie

Terug