Gehaktbal uit de jus

Gehaktbal uit de jus

    • voor de gehaktballen
  • 500 g (biologisch) half-om-half gehakt
  • 1 ui, zo fijn mogelijk gesnipperd
  • 1 ei, losgeklopt
  • 5 à 10 cl melk
  • 1 flinke snuf zout
  • 1 flinke snuf vers gemalen zwarte peper
  • 1 eetl. vers gehakte peterselie
  • 50 g droog broodkruim
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • olie of boter om in te bakken
  • bloem
    • voor de jus
  • het bakvet van de gehaktballen
  • 1 theel. (gerookte) paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • ½ theel. vers gemalen zwarte peper
  • 25 cl groente- of vleesbouillon

Alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve de olie/boter om in te bakken) gaan samen in een kom en kneed alle ingrediënten met je handen door elkaar.
Begin eerst met 5 centiliter melk en voeg geleidelijk iets meer toe.
Stop met melk toevoegen als het mengsel te nat wordt.
Door de melk krijg je een mooi zacht gehaktmengsel.
Draai van het gehakt mooie balletjes ter grootte van een mandarijn.
Je kunt er ongeveer 8 maken.
Doe de bloem in een bord en rol de gehaktballen door de bloem.
Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak ze rondom even aan.
Als ze mooi bruin zijn, leg je ze in de slowcooker en stel je de slowcooker op ‘LAAG’ in.
Gooi het bakvet niet weg maar laat het in de pan zitten, dit is de basis voor de jus.
Voeg het paprikapoeder, de knoflook en de peper aan het bakvet toe.
Daarna kan de bouillon erbij.
Roer dit goed door elkaar.
Giet deze jus over de gehaktballen in de slowcooker, doe de deksel erop en laat de ballen ongeveer 5 uur op ‘LAAG’ staan.

Maak je de gehaktballen in een gewone stoofpan?
Als je de ballen in een stoofpan maakt, dan doe je dit op dezelfde manier. Je braad ze aan in de stoofpan, als ze bruin zijn haal ze even uit de pan om de jus te maken.
Leg ze even apart op een bord totdat de jus in de pan klaar is en doe de ballen daarna weer terug in de pan.
Ik maak een dubbele hoeveelheid van deze gehaktballen en vries dan de ene helft in.
Doe de gehaktballen in een bakje en giet de jus eroverheen.
Als ze zijn afgekoeld kun je ze invriezen.
Wil je ze gebruiken laat ze dan ontdooien in de koelkast en warm ze langzaam op in de jus in een pannetje.

Opmerkingen
Eet deze ballen bij een lekkere stamppot of bij zoete aardappelfrietjes met een salade of op een lekker vers broodje!

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie

Terug