Erwtensoep - I

  • 450 g groene of gele spliterwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 hamschijf
  • 2 wortels, geschrapt en in blokjes
  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 1 laurierblaadje
  • 1,2 l water
  • zout en versgemalen peper

Doe de spliterwten in de slowcooker, leg de hamschijf erop en voeg de wortels, aardappel, uisnippers, bleekselderij en het laurierblaadje toe.
Voeg het water toe zonder te roeren.
Leg het deksel op de slowcooker.
Zet de cooker op stand 'LAAG'; stel de timer in op 8 uur.
(Of zet de cooker op stand 'HOOG'; stel dan de timer in op 4 - 6 uur.)
Het vlees moet gemakkelijk loskomen van het bot.
Neem de ham uit de soep en verwijder bot, vet en vel.
Hak het vlees in stukjes, en schep het terug in de soep.
Als u houdt van dikke soep, pureer de erwten dan deels - met de staafmixer of een pureestamper.
Voeg zo nodig wat zout & peper toe.

Bron: Carol Beckerman


Erwtensoep - II

Erwtensoep

  • een pak spliterwten
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 1 knolselderij
  • 1 bosje selderie
  • paar takjes peterselie
  • 1 grote of 2 kleine aardappels
 
  • 1½ - 2 l water
  • 3 - 4 bouillonblokjes
  • 4 hamlapjes of ander vlees wat je wilt gebruiken
  • 100 g spekblokjes
  • eventueel rookworst
  • zout
  • peper

Maak de prei, winterwortel, selderie en peterselie en knolselderij schoon en snijd ze in plakjes, ringetjes of blokjes.
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
Doe de spliterwten, in de slowcooker.
Leg het vlees erop en leg hierop de prei, winterwortel, knolselderij, selderie en aardappel.
Schenk het water erop en voeg de bouillonblokjes toe.
Stel de cooker in op "LAAG" en laat zo`n 8 - 10 uur koken.
Als de soep klaar is haal je het vlees eruit en snijd je ze in stukjes.
Doe ze weer in de pan samen met de in plakjes gesneden rookworst en laat nog lekker even doorwarmen.
Als laatste strooi je wat peterselie erover.

Serveertips
Lekker met roggebrood en katenspek.
Dit recept is gemaakt in een slowcooker van 6½ liter.

Bron: Ggiea
Gepubliceerd door: Smulweb


Erwtensoep - III

Erwtensoep

  • een pak spliterwten
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 1 knolselderij
  • grote of 2 kleine aardappels
 
  • ½ l water
  • 3 - 4 bouillonblokjes
  • 2 schouderkarbonade’s
  • rookworst
  • zout & peper

Verwarm de slowcooker 20 minuten voor op "HOOG".
Maak de prei, winterwortel en knolselderij schoon en snijd ze in plakjes, ringetjes of blokjes.
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes
Doe de spliterwten, in de slowcooker.
Leg de schouderkarbonade’s erop en leg hierop de prei, winterwortel, knolselderij en aardappel.
Schenk het water erop en voeg de bouillonblokjes toe.
Stel de cooker in op "LAAG" en laat zo`n 8 - 10 uur koken.
Als de soep klaar is haal je de karbonade’s eruit en snijd je ze in stukjes.
Doe ze weer in de pan samen met de in plakjes gesneden rookworst en laat nog lekker even doorwarmen.

Serveertips
Ik heb zelf voordat ik het vlees en de rookworst weer terugdeed, de soep met de staafmixer wat gepureerd. Erg lekker met (meergranen) stokbrood. De soep is ook goed in te vriezen.

Bron: Raadhuis 30
Gepubliceerd door: Smulweb


Erwtensoep - IV

Erwtensoep

  • 500 g (afgespoelde) spliterwten
  • 2 karbonades
  • 1 knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1 tot 2 aardappelen
 
  • 4 takjes selderij
  • 2 laurierbladen
  • 1 flinke snuf zout
  • rookworst
  • 1 l water

Ik gebruikte voor dit recept mijn slowcooker van 6.5 liter.

Spoel de spliterwten af onder de kraan.
Je kunt de spliterwten ook de avond van te voren laten weken.
Dit mag, maar hoeft niet perse. Het is net wat je zelf fijn vindt.
Ik heb ze niet laten weken, maar alleen maar onder de koude kraan afgespoeld.
Snijd de knolselderij, de winterpeen, de aardappel de selderij en de prei fijn.
Ik snijd alles redelijk fijn, maar als je het grof laat is dat ook prima.
Het valt uiteindelijk toch uit elkaar in de slowcooker.
Leg alle ingrediënten (behalve de rookworst) in de slowcooker en schep het een beetje door elkaar.
Zet nu de slowcooker voor 8 uur op ‘LAAG’.
Een uur voor het opdienen, maak je de soep nog even fijn met een pureestamper.
Voeg nu ook de plakjes rookworst toe zodat deze ook worden verwarmd.
Deze hoeveelheid is voor 4 tot 6 personen.
Heb je nog soep over en wil je deze opwarmen in een pannetje, voeg dan een scheutje water toe om de soep dunner te maken.
Eventuele restjes erwtensoep kun je invriezen.
Het kan zijn dat de pan een beetje aangekoekt is aan de zijkanten, maar dat kun je makkelijk schoonmaken door de pan in warm water te laten weken.
Was de pan daarna gewoon af met een sopje.

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie

Terug