Daging smoor

Indonesisch rundvlees

Daging smoor, Indonesisch rundvlees

  • 500 g rundvlees (runderlappen of sucadelappen)
  • sap van een halve citroen
  • een flinke teen knoflook
  • snuf zout en vers gemalen zwarte peper
  • 20 cl tomatenblokjes
  • 4 eetl. ketjap manis
  • halve verse geraspte muskaatnoot (of 1 theel. gemalen nootmuskaat)
  • 2 uien (houd een halve ui over om de kruidnagels in te drukken)
  • 6 kruidnagels
  • snufje kaneel
  • 1 theel. sambal oelek (of meer naar smaak)
  • 1 theel. palm- of kokosbloesemsuiker
  • scheutje water
  • olie om in te bakken
  • optioneel: gebakken aardappeltjes

Leg voordat je het gerecht wil gaan maken het vlees even uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Knip of snijd het vlees in blokjes en besprenkel het met citroensap en bestrooi met zout & peper.
Laat dit even staan.
Hak de ui en de knoflook zo fijn als je kunt, of hak het fijn met behulp van een keukenmachientje.
Verhit olie in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur even aan.
Doe het vlees over in de slowcooker en maak met een keukenpapiertje de pan even droog.
Verhit een klein scheutje olie in de pan en fruit de ui en knoflook aan.
Voeg de nootmuskaat, kaneel en sambal toe.
Schep dit even om.
De tomatenblokjes, de ketjap en de suiker kunnen er nu bij.
Schep het goed om en laat zachtjes bubbelen.
Proef of de saus naar wens is.
De smaak van de kruidnagel zit er nu nog niet in.
Voeg indien nodig nog kruiden of specerijen toe.
Druk 6 kruidnagels in een halve ui en leg deze (met de kruidnagels naar beneden) bij het vlees.
Giet de saus over het vlees en meng het door elkaar.
Zet de slowcooker op ‘LAAG’ voor minimaal 6 uur.
Spiek af en toe een keer of er misschien een scheutje water toegevoegd moet worden want soms kunnen de randjes een beetje aankoeken door de ketjap.
Schep het even om met een spatel.
In een gewone stoofpan heeft dit gerecht minimaal 3 uur nodig.
Kijk dan even of het vlees zacht geworden is.

Bij deze daging smoor horen blokjes gebakken/gefrituurde aardappel.
Deze bak je krokant en schep je net voor het serveren door het vlees.
De aardappeltjes kun je ook weglaten.
Boontjes, komkommer en rijst eet ik het liefst bij daging smoor.

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie

Terug