Daging setan

Duivels rundvlees

Daging setan, duivels rundvlees

  • 500 tot 700 g rundvlees, (sucade- of runderriblappen)
  • 2 sjalotjes
  • sambal oelek naar smaak
    (één eetlepel voor héél pittig en twee voor een loopneus)
  • 1 eetl. fijne mosterd
  • 2 eetl. ketjap
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetl. hele mosterdzaadjes
  • verse rode peper naar smaak
  • 2 eetl. (appelcider) azijn
  • vers gemalen zwarte peper
  • 1 - 2 limoenen
  • scheutje olie om in te bakken

Haal het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Snijd het vlees in blokjes ter grootte van een een dobbelsteen.
Bestrooi ze met een snufje versgemalen witte of zwarte peper, doe de blokjes in een kom en dek deze af.
Zet apart tot gebruik.

Tip: ben je niet te enthousiast met de sambal?
Je kunt altijd nog sambal bij het gerecht serveren.

Bij dit gerecht denk je in het begin dat het wel meevalt qua pittigheid, maar de kick komt later pas!
Snijd de sjalotjes in en rode peper in dunne ringetjes.
Maak de mosterdzaadjes fijn in een vijzel of druk ze fijn met de achterkant van een lepel.
Hak de knoflook fijn.
Normaal rasp ik de knoflook, maar in dit recept is het lekkerder om het in kleine stukjes te hakken.
Doe de sjalotjes, rode peper, mosterdzaadjes en de knoflook in een grote kom.
Voeg nu de sambal, azijn, mosterd en ketjap toe.
Roer dit goed door elkaar.
Voeg de rundvlees blokjes aan de boemboe toe.
Schep het goed om zodat alle blokjes goed bedekt zijn met een laagje van de boemboe (kruidenmengsel).
Verhit een scheutje olie in een pan en bak het vlees met de boemboe op hoog vuur aan.
Het hoeft alleen een beetje dichtgeschroeid te worden, een minuut of twee is voldoende.
Schep alles over (inclusief het bakvocht) in de slowcooker en zet deze voor minimaal 6 uur op ‘LAAG’.
Voeg een flinke scheut water toe (ongeveer 2½ centiliter) zodat het vlees niet kan uitdrogen.
Roer het even door elkaar.
Tegen het einde van de kooktijd wordt de saus nog iets dikker.
Je kunt het laatste half uurtje van de kooktijd de pan open laten staan om de saus iets te laten inkoken.

Ter info: dit is niet een gerecht waar heel veel saus bij zit.
Heb je geen slowcooker? In een gewone stoofpan kun je dit gerecht natuurlijk ook maken.
Stoof het vlees voor minimaal drie uur en volg het recept zoals hierboven beschreven.

Serveer de daging setan met rijst, partjes limoen en een frisse komkommersalade.

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie

Terug