Chili con carne - I

Chili con carne

voor 6 - 8 personen

  • 2 grote uien, in blokjes
  • 5 - 6 knoflooktenen, fijngemalen
  • 2 groene paprika’s, in blokjes
  • 0,9 - 1,4 kg rundergehakt, gaar en uitgelekt
  • 2 blikken van 400 g met rode, bruine of witte bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik van 400 g tomaten in blokjes
  • 2 jalapeños, zonder zaadjes en fijngemalen
  • 1 eetl. komijn
  • 1 theel. cayennepeper
  • 125 g runderbouillon

Voeg alle ingrediënten toe in de slowcooker.
Afdekken en op 'LAAG' koken gedurende 8 - 9 uur of op 'HOOG' gedurende 4 uur.

Bron: Crock-Pot


Chili con carne - II

Chili con carne

voor 6 - 8 personen

  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kilo rundergehakt
  • ½ eetl. chilipoeder
  • 1 eetl. gedroogde koriander
  • 1 eetl. gedroogde oregano
  • 1 eetl. cacaopoeder
  • 2 eetl. komijnpoeder
  • 2 eetl. pikante paprikapoeder
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree à 140 g
  • ½ l runderbouillon
  • 450 g bruine bonen
  • 250 g kidneybonen
  •  
    • voor het serveren
  • tortilla chips
  • zure room
  • geraspte kaas

Verhit een beetje olie in een grote hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook even aan.
Voeg de kruiden toe en laat even meebakken.
Voeg het gehakt toe en bak tot het rul is.
Doe het gehaktmengsel in de slowcooker.
Doe de tomatenblokjes, tomatenpuree en de bouillon erbij en roer even door elkaar.
Breng op smaak met flink wat zout en laat op ‘LAAG’ 5 uur sudderen.
Voeg de bonen toe en laat nog een half uurtje doorwarmen.
Serveer met tortilla chips, zure room en geraspte kaas.

Bron: LoveMyFood


Chili con carne - III

voor 6 personen

  • 750 g mager rundvlees of gehakt
  • 250 g magere spekblokjes
  • 1 eetl. bloem
  • 2 flinke uien in plakjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groene paprika in plakjes
  • wat champignons, bijv. 150 g in vieren
  • 1 blik tomaten gepeld met sap
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 10 cl waterscheut olijfolie
  • 10 cl rode wijn
  • 1 blik bruine bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blikje kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
 
    • kruiden
  • 2 theel. chilipoeder
  • 1 flinke theel. gemalen komijn
  • zout
  • peper
  • 1 theel. kaneel
  • evt. 1 fijngesneden verse rode (chili)peper
    (als je van echt pittig houdt)
  • 1 laurierblaadje

Maal het rundvlees grof in een keukenmachine of gebruik gehakt.
Snijd alle groenten.
Bak het spek zachtjes uit met een scheut olijfolie, bak het vlees/gehakt even kort rul mee met het spek, strooi hierover de bloem en laat het even meebakken.
Vermeng in een pannetje het sap van de tomaten, de tomatenpuree en alle kruiden.
Laat dit even met het water warm worden.
Doe alles (de groenten rauw) in de slowcooker en vermeng het voorzichtig met een houten lepel.
Ook de warme vloeistof!
Voeg de wijn meteen toe, dan vermengd de smaak zich lekker en kookt de alcohol weg.
Doe de deksel erop en laat het minimaal 8 uur op ‘LAAG’ staan.
Doe er 1½ uur voordat je gaat eten de bonen doorheen en laat deze meewarmen.

Serveertips
Je kunt hiermee nog meer varieren: bv voeg aan het begin wat aardappelblokjes toe, dan heb je een complete maaltijd. Dan wel de kooktijd verlengen naar ongeveer 10 uur.
Zet een schaaltje zure room (zelfgemaakte van slagroom met citroensap) op tafel zodat iedereen dit naar smaak kan toevoegen.
Lekker met frisse ijsbergsla en tortilla's.

Bron: Slow-cooker
Gepubliceerd door: Smulweb


Chili con carne - IV

Chili con carne

voor 8 porties

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui, in stukjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 pot tomatensaus (passata), 600 g
  • 2 blikken kidneybonen, vocht van 1 blik bewaard, 400 g
 
  • 1 blik cannellini bonen, vocht bewaard, 400 g
  • ½ theel. chilipoeder
  • ½ theel. gedroogde peterselie
  • 1 theel. zout
  • ¾ theel. gedroogde basilicum
  • ¾ theel. gedroogde oregano
  • ¼ theel. gemalen zwarte peper

Doe het gehakt in een bakpan op matig vuur, en bak tot egaal bruin.
Giet het vet af.
Doe het gehakt in de slowcooker en roer de resterende ingrediënten erbij.
Dek af, en kook op ‘LAAG’ voor 8 uur.

Bron: Danelle


Chili con carne - V

Chili con carne

  • 2 biologische runderlappen
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 1 á 2 rode pepers (naar smaak)
  • mespunt cacaopoeder
  • 1 ui gesnipperd
  • flinke teen knoflook geraspt
  • half bosje peterselie
  • een paar takjes koriander (plus een paar voor de garnering)
  • blikje tomatenblokjes
  • 1 theel. gemalen komijn
  • kneepje limoensap
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • 1 pot bruine bonen (afgespoeld)
  • snufje zout
  • vers gemalen zwarte peper

Laat eerst het vlees op kamertemperatuur komen en maak de puntpaprika’s schoon door ze te wassen en de zaden te verwijderen.
Snijd ze in grote stukken.
Verhit een grillpan en leg de stukken paprika erop samen met de rode peper.
De rode peper mag in zijn geheel op de grill.
Gril de paprika’s en rode pepers totdat ze mooie strepen krijgen en ze zacht zijn geworden.
Snijd ondertussen het vlees in blokjes en bestrooi deze met zout & peper.
Bak deze kort aan in een koekenpan met een klein beetje olie totdat ze dichtgeschroeid zijn.
Leg het vlees in de slowcooker (of in de stoofpan) en leg de ui erop, laat het even apart staan.
Maak nu de saus door de geroosterde paprika’s, rode pepers (zonder de zaden), peterselie, koriander, tomaten, gemalen komijn, cacaopoeder en oregano fijn te maken met een staafmixer of in een blender.
Breng de saus op smaak met zout, veel zwarte peper en limoensap.
Als de saus naar wens is giet je deze over het vlees in de slowcooker of stoofpan.
Laat het geheel nu 6 uurtjes stoven in de slowcooker op ‘LAAG’ of in de stoofpan totdat het vlees zacht is geworden.
Een half uurtje voor het opdienen voeg je de uitgelekte bruine bonen toe en laat deze nog even kort meestoven.

Opmerkingen
Ik at er zilvervliesrijst en een simpele salade bij, van rode ui, komkommer, mais en veldsla aangemaakt met olijfolie, peper, zout en citroensap.
Garneer met lekker veel verse koriander en voor een lekkere crunch verkruimel je er nog wat tortillachips overheen.

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie


Chili con carne - VI

Chili con carne

  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 kg gehakt
  • 1 grote gele ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 blikjes tomaten in blokjes
  • 3 blikjes tomatensaus
  • 100 cl water of runderbouillon
  • 2 eetl. chilipoeder
  • 2½ theel. gemalen komijn
  • 2 eetl. paprikapoeder
  • 2 theel. cacaopoeder
  • 1 theel. kristalsuiker
 
  • ½ theel. gemalen koriander
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 blik donkerrode nierbonen, gespoeld, uitgelekt
  • 1 blik rode nierbonen, gespoeld, uitgelekt
  •  
    • garneer evt. met
  • Cheddar en Monterey Jack kaas
  • zure room
  • gehakte rode of groene uien
  • koriander
  • geroosterde paprika's of hete saus

Verhit de olijfolie in een grote en diepe koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur.
Zodra de olie heet is, voeg ui toe en sauteer 3 minuten, voeg dan knoflook toe en sauteer 30 seconden langer.
Giet daarna in een grote slowcooker.
Breng de koekenpan terug naar middelhoog vuur, voeg het rundvlees toe en kook onder af en toe roeren tot het vlees bruin is geworden.
Giet het grootste deel van het vet van het rundvlees af en laat ongeveer 2 eetlepels erin met het rundvlees (dit is optioneel, ik denk dat dit de smaak van het vlees is, maar je kunt het ook allemaal afgieten als je er de voorkeur aan geeft).
Giet het bruine rundvlees in de slowcooker.
Voeg de in blokjes gesneden tomaten, tomatensaus, ½ kopje water of runderbouillon, chilipoeder, komijn, paprikapoeder, cacaopoeder, suiker, koriander en kruidenmengsel met zout & peper naar smaak.
Roer het mengsel door elkaar, plaats het deksel en laat het op ‘LAAG’ 5 - 6 uur koken.
Roer daarna de nierbonen erbij en laat dit ongeveer 10 minuten doorwarmen.
Serveer warm met de gewenste garneringen (ik zeg dat de kaas en zure room een must is, al het andere is optioneel).

Eventueel serveren met vers cornbread of koekjes, gebakken rosé aardappelen, zoute crackers of tortilla chips.

Bron: Jaclyn
Bron: Cooking Classy

Terug