Carnitas

Krokant varkensvlees

Carnitas, krokant varkensvlees

  • ongeveer 1 kg varkensvlees (hamlappen)
  • 1 limoen
  • vers gehakte koriander of peterselie
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 flinke snuf chilipoeder
  • 1 eetl. gedroogde oregano
  • 1 flinke theel. gemalen komijn
  • 25 tot 28 cl water
  • 1 flinke eetl. groentebouillonpoeder
  • 1 theel. gemalen zwarte peper
  • 4 laurierbladen
  • 1 flinke snuf zout
  • 1 scheutje olie om in te bakken
    • Wat serveer je erbij?
  • tortilla wraps
  • chilisaus
  • crème fraîche
  • tortillachips
  • zoete aardappelfrietjes
  • sla
  •  
    • een salade
  • komkommer
  • bonen
  • mais
  • rode ui
  • tomaatjes
  • stukjes avocado
  • vers gehakte kruiden

Snijd het vlees in grote stukken en verhit een scheutje olie in de koekenpan.
Schroei het vlees aan beide kanten dicht totdat het een beetje bruin is.
Als het vlees bruin is leg je het in de slowcooker.
Snipper de ui en de knoflook en voeg deze bij het vlees in de slowcooker.
Voeg het chilipoeder, komijn, zwarte peper, oregano, groentebouillonpoeder, water en de laurierbladen toe.
Meng alles goed door elkaar.
Begin eerst met 25 centiliter water, later kun je altijd nog water toevoegen.
Zet de slowcooker op ‘HOOG’ voor 5 uur of op ‘LAAG’ voor 8 uur.
Het vlees hoeft niet helemaal onder te staan.
Wil je het in een stoofpan maken dan doe je het op dezelfde manier.
Kijk af en toe of het vlees gaar is.
Als de tijd verstreken is voeg je het sap van een limoen toe.
Nu trek je het vlees met twee vorken uit elkaar maar misschien valt het vanzelf al wel uit elkaar.
Schep de hoeveelheid vlees die je wil gaan gebruiken uit de pan en doe ook een beetje van het vocht uit de slowcooker apart in een schaaltje.
Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak het vlees even kort op hoog vuur aan totdat het bruin en een beetje krokant is.
Als het vlees een beetje krokant is schep er dan een eetlepel van het vocht van het vlees wat je bewaard hebt overheen. Op deze manier droogt het vlees niet uit.
Het vlees wat je over hebt bewaar je als het afgekoeld is in de koelkast voor een andere keer.
Invriezen kan natuurlijk ook.
Verwarm de tortilla wraps, bak eventueel zoete aardappelfrietjes en zet alles in schaaltjes op tafel.
Schep het vlees in de tortilla wrap en voeg er verse kruiden, sla, chilisaus of crème fraîche naar wens aan toe.
Serveer de salade en de zoete aardappelfrietjes erbij.

Met een restje pulled pork kun je ook een heerlijke nacho schotel maken!

Opmerking
Carnitas is een Mexicaans streetfood gerecht. Het is krokant varkensvlees wat eerst lang gegaard heeft (in de slowcooker ongeveer 6 tot 8 uur) en daarna even kort wordt opgebakken of gegrild. Je serveert het in wraps, als taco’s of burritos of zelfs in een pitabroodje. Dit is heerlijk in combinatie met limoen en verse kruiden en een frisse salade met komkommer en mais.

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie

Terug