Borsjtsj - I

Borsjtsj

vegetarisch

  • 8 rode bieten, geschild en in plakjes
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 180 g gesneden champignons
  • 180 g gehakte selderij
  • 60 g gehakte wortel
  • 135 g gehakte pastinaak
  • 1 aardappel, geschild en in stukjes gesneden
  • 200 g geraspte rode kool
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 theel. appelazijn
  • 12 cl bier
  • 120 cl water
  • 2 theel. suiker
  • 1 theel. zeezout
  • ¼ theel. zwarte peper
  • 1 theel. dille
  • sour cream (minstens 2 theel. per portie)

Gebruik een 6 liter of grotere crockpot.
Hak de groenten grof en doe ze in de slowcooker.
Je gaat de soep mengen, dus maak je niet te veel zorgen hoe het eruit ziet.
Nadat alles gehakt is voeg je de kruiden, azijn, bier en water toe.
Dek af en kook op 'LAAG' voor 6 - 8 uur, of op 'HOOG' voor 4 - 6 uur.
Je wilt dat de groenten volledig gaar zijn zodat je ze gemakkelijk kan mengen.
Pureer zorgvuldig met een blender of een staafmixer.
Schep in kommen en top met een flinke klodder zure room.

Bron: Stephanie O'Dea, A Year of Slow Cooking


Borsjtsj - II

Borsjtsj

vegetarisch

  • 1 grote ui
  • 1 wortel
  • 50 g knolselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetl. olie
  • 500 g rode biet, vers, ca. 3 stuks
  • 2 aardappelen, meelachtige variëteit
 
  • 1 blikje gehakte tomaten, 400 g
  • 90 cl groentebouillon
  • ½ theel. karwijzaad
  • peper & zout
  • korreltje suiker
  • 250 g spitse kool, in fijne reepjes
  • zure room
  • dille

Schil de ui, schraap de wortel, maak de knolselderij schoon.
Doe de groenten samen met de knoflookteen klein hakken - als alternatief in kleine blokjes snijden.
Doe de olie in een voldoende grote pan, stoof de stukjes groenten enkele minuten tot ze doorschijnen en doe ze in de slowcooker.
Schil de biet en snijd deze in kleine blokjes van ongeveer 5 mm, leg deze in de slowcooker - ook de geschilde aardappelen, snijd deze in fijne plakjes.
Doe de tomaten en groentebouillon erbij, breng op smaak met karwijzaad, zout & peper en een snufje suiker.
Doe het deksel erop en kook ongeveer 3½ tot 4 uur op ‘HOOG’.
Voeg vervolgens de kool toe, roer en verwarm nog een uur.
Serveer met een scheutje zure room en dille.

Bron: Gabriele Frankemölle
Gepubliceerd door: Langsam kocht besser

Terug