Bolognesesaus

Bolognesesaus

  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 1 grote wortel, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 1 kg rundergehakt
  • 1 theel. zout
  • ½ theel. gedroogde tijm
  • ½ theel. gedroogde oregano
  • ½ theel. zwarte peper
  • snufje nootmuskaat
  • 24 cl melk (liefst volle)
  • 20 cl rode wijn (optioneel)
  • 4 blikjes (elk 400 g) gepelde tomaten
    (liefst Italiaanse pruimtomaten)
  • 1 laurierblaadje

Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en bak hierin de fijngesneden ui, selderij en wortel ongeveer 8 minuten.
Voeg de knoflook en tomatenpuree toe en bak eventjes mee.
Doe de inhoud van de pan in de slowcooker.
Bak nu in dezelfde pan het gehakt rul en bruin.
Voeg zout, tijm, oregano, zwarte peper en nootmuskaat toe.
Roer de melk erdoor (en optioneel de wijn) en breng aan de kook.
Laat het vocht bijna helemaal verdampen (in ongeveer 10 minuten) en voeg dan ook het gehakt toe aan de slowcooker.
Laat de blikjes tomaten uitlekken in een fijne zeef en voeg de tomaten toe aan de slowcooker, druk de tomaten wat fijn met een spatel.
Voeg ook ongeveer de helft van de uitgelekte saus toe, het mengsel moet niet té nat worden.
Roer alles goed door en voeg ook het laurierblad toe.
Zet de slowcooker op ‘LAAG’ en laat 6 - 8 uur sudderen.
Haal het laatste halfuur de deksel van de slowcooker zodat eventueel teveel vocht kan verdampen.
Serveer met spaghetti, of een andere pasta naar keuze en bestrooi eventueel met geraspte Parmezaanse kaas.

Bron: Heleen Hogeweg

Terug