Babi ketjap

Babi ketjap

  • 500 tot 600 hamlappen
  • optioneel: 1 speklap zonder zwoerd
  • 2 flinke tenen knoflook
  • stuk gember van 1 cm
  • 1 grote ui
  • 8 eetl.s ketjap manis
  • 1 eetl. sojasaus
  • 1 eetl. gembersiroop
  • kneepje citroensap
  • 1 eetl. azijn
  • 10 cl water
  • sambal oelek naar smaak
  • scheutje olie om in te bakken
  • ½ theel. vers gemalen zwarte peper
  • 1 afgestreken eetl. maizena

Leg de hamlappen uit de koelkast en laat ze even op kamertemperatuur komen.
Snipper de ui en de knoflook of hak deze in het hakmolentje.
Rasp daarna de gember.
Maak een saus van de ketjap, sojasaus, azijn, gembersiroop en sambal.
Snijd of knip het vlees in kleine blokjes en bestrooi deze met de zwarte peper.
Verhit een scheutje (rijst)olie in een koekenpan en laat deze goed heet worden.
Zet alvast de afzuigkap aan!
Bak nu in drie rondes het vlees.
Dit duurt minder dan een minuut.
Doe een deel van het vlees in de hete pan, laat dit kort dichtschroeien, schep het even om en doe het vlees in de slowcooker.
Herhaal dit nog twee keer.
Het vlees zit nu in de slowcooker.
Voeg een kneepje citroensap aan het vlees toe.
Verhit een heel klein beetje olie in dezelfde pan als waar je het vlees in gebakken hebt en bak hierin het uimengsel (met de knoflook en de gember) aan.
Als de uien glazig zijn voeg je het ketjapsausje toe.
Giet hier ongeveer 10 centiliter water bij en laat dit even doorkoken.
Giet de saus over het vlees in de slowcooker en schep het even door elkaar.
Zet de slowcooker op ‘LAAG’ voor minimaal 6 uur.
Schep het tussentijds een keertje door.
Als je het vlees te lang in de slowcooker laat garen dan krijg je pulled pork en dat is juist niet de bedoeling.
Schep een eetlepel maizena in een kommetje en voeg daar een aantal lepels van de warme saus uit de slowcooker aan toe.
Roer dit goed door elkaar en giet het mengsel terug in de slowcooker.
Roer het door en haal de deksel van de pan.
Laat de pan ongeveer 25 minuten zonder deksel staan zodat de saus indikt.

Serveer de babi ketjap met rijst, peultjes, boontjes, bimi (baby broccoli) of een frisse komkommersalade.
Eigenlijk smaakt dit gerecht de dag erna nog lekkerder.
Dus je kunt het makkelijk voorbereiden en dag erna lekker opeten.

Tip
Maak je babi ketjap in een gewone pan? Neem dan in plaats van hamlappen een varkenshaasje. Hamlappen worden mals door de lange garing in de slowcooker, dat is niet vergelijkbaar met het bereiden in een gewone pan. Een varkenshaasje heeft minder tijd nodig en dan kun je binnen een half uurtje een heerlijke babi ketjap op tafel zetten.

Opmerkingen
Babi ketjap wordt ook wel gemaakt met speklappen. Dit is zoals ik babi ketjap eigenlijk ken. Je kunt ook een combinatie maken met speklappen en ander varkensvlees. Je snijdt de speklappen in blokjes en bakt deze als eerste aan, daarna volg je de rest van het recept. In dit recept heb ik het als optie gegeven. Kies zelf wat je lekker vindt.

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie

Terug