Appelcake

Appelcake

  • 3 appels, geschild en in partjes
  • handje rozijnen
  • 1 theel. kaneel
  • 60 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g boter
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 100 g zelfrijzend bakmeel

Maak eerst de cake door de boter met de suiker zacht te kloppen.
Voeg dan een voor een de eieren toe.
En klop dan op het laatst de zelfrijzend bakmeel toe.
Je hebt nu een mooi cakebeslag.
Ik gebruik een vorm dat in de slowcooker past.
Dat is namelijk makkelijker omdraaien.
Vet de vorm in met boter.
Leg de partjes appel op de bodem, doe daar de rozijnen en kaneel bij.
Als je het echt heel fancy wilt maken kan je natuurlijk meer erbij doen, zoals citroenrasp en nootjes.
Maak dan de karamel: doe de basterdsuiker in een pan met 2 eetlepels water.
Roer met een spatel goed tot de suiker is opgelost.
Zet het vuur op laag en laat het pruttelen tot er karamel ontstaat.
Laat het niet aanbranden, dan wordt het namelijk bitter.
Let op, dit is echt heet!
Zodra de karamel klaar is, schenk die dan over de appels in je cakevorm.
Doe dan het cakebeslag in de cakevorm en strijk die glad.
Zet de cakevorm in de slowcooker.
Leg een paar lagen (ik gebruik er 3) keukenpapier tussen de bovenkant van de slowcooker en de deksel.
(Deksel dus bovenop het keukenpapier).
Er ontstaat door de warmte condens in de slowcooker.
Normaal is dat niet zo’n probleem, maar als je iets gaat bakken, dan wordt je beslag vochtig en dus wordt het niet gaar.
Het keukenpapier vangt dat vocht op.
Zet de slowcooker op stand ‘LAAG’ en de timer op 3 uur.
Met behulp van een sateprikker kan je even checken of de cake gaar is.
Zo niet, laat het dan nog even in de slowcooker.
Zodra het gaar is, haal de cake uit de slowcooker en laat enigszins afkoelen in de vorm.
Stort de cake op een bord en nu zie je een mooie appel – karamel laag bovenop de cake.

Tip
Serveer met slagroom of ijs en je hebt een heerlijk toetje.
Maar ook bij de koffie of thee zou ik er geen nee tegen zeggen.
Dit kan je natuurlijk ook doen met elk ander soort fruit! Ligt er een beetje aan wat er in het seizoen is.

Bron: Sabine
Gepubliceerd door: Recepten voor de slowcooker

Terug