Zomerse tomatensaus

Zomerse tomatensaus

  • 2 kg rijpe tomaten, verschillende soorten
  • 3 rode uien
  • 1 bol knoflook
  • 2 aubergines
  • 3 courgettes
  • 3 rode paprika's
  • 1 of 2 chilipepers naar smaak
  • enkele takjes verse basilicum
  • enkele takjes verse tijm
  • olijfolie
  • peper & zout

Verwarm je oven voor op 160 °C.
Was alle groenten grondig.
Verwijder de kroontjes van de tomaten, paprika's en peper(s) en het 'kontje' en steeltje van de aubergines en courgettes.
Pel de ui.
Snijd de paprika, courgette, aubergine en ui in grove stukken.
De tomaten mogen in hun geheel blijven.
Hussel alles door elkaar op één of meerdere bakplaten.
De bol knoflook mag er in zijn geheel, ongepeld, bij.
Stop er de takjes basilicum en tijm tussen.
Kruidt het geheel met peper en zout en besprenkel met een beetje olijfolie.
Schuif de bakplaten gedurende 1 à 1½ uur in de voorverwarmde oven.
Check tussendoor wel af en toe of er niets aanbrandt!
Als alles zacht is en een beetje kleur heeft is het klaar.
Haal uit de oven en laat afkoelen.
Haal nu de lookteentjes uit hun jasje.
Verwijder de takjes van de tijm.
De blaadjes mogen straks wel in je saus blijven.
Doe alles samen in een blender.
Vul hem niet te hoog zodat het niet overloopt.
Je kan het gerust in een paar keer doen.

Heb je geen blender?
Geen probleem!
Doe alle groenten in een grote pot en mix glad met een staafmixer.
Proef het geheel en breng eventueel extra op smaak met peper en zout.

Tip
Deze tomatensaus kan je heel gemakkelijk in porties invriezen voor de rest van het jaar. Gebruik hem als basis voor spaghettisaus, chili, pastagerechten, . . . Mmm!

Bron: Hannah Dequeker
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug