Zoetzure saus - I

  • 2½ cl olijfolie
  • 200 g suiker
  • 1 stukje gember
  • 2 steranijs
  • 20 cl ketchup
  • ½ stengel citroengras (sereh)
  • 50 cl kippenbouillon
  • 1 eetl. sojasaus
  • 2½ cl rode wijnazijn

Doe alle ingrediënten in een pan, roer deze goed door elkaar en laat het mengsel een half uur op laag vuur trekken.
Breng de saus op smaak met zout & peper.

De suiker in de saus zorgt voor een mooie glans en voor de lekker zoete smaak als tegenhang van de zure smaak.

Bron: Receptenbank


Zoetzure saus - II

  • 180 g suiker
  • 3 eetl. tomatenpuree
  • 1 eetl. tomatenketchup
  • 1 dl witte wijnazijn
  • zout
  • peper
    • een bindpapje
  • 1 eetl. maizena
  • 2 eetl. water

Breng in een steelpannetje 5 dl water, 1 dl azijn en de suiker aan de kook.
Roer tot de suiker is opgelost.
Roer er de tomatenpuree en de ketchup door.
Breng het opnieuw aan de kook.
Meng er zoveel van het bindpapje door dat de saus licht is gebonden.
Breng de saus op smaak met zout & peper.
In de koelkast blijft deze saus 3 maanden goed.

Bron: Astrid Veltman


Zoetzure saus - III

  • 2 eetl. azijn
  • 1 eetl. suiker
  • 1 eetl. nuoc mam of soja
  • ½ eetl. bloem
  • ½ teen knoflook

Los op zacht vuur de suiker op in de azijn en de nuoc mam (of soja als u vegetarisch kookt) en bind dit met de bloem tot een saus.
Door toevoeging van knoflook uit het persje en/of fijngehakte spaanse peper wordt de saus wat pittiger.

Een lekkere saus voor bij gebakken vlees, gevogelte of vis.

Bron: Astrid Veltman

Terug