Zoetzure gembersaus - I

  • 1 ui
  • zout of sojasaus
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm verse gember
  • ½ eetl. olie
  • 2 eetl. bruine suiker
  • 1 - 2 theel. sambal oelek
  • sap van 1 citroen
  • 3 dl tomatensap (of blikje tomaat stukjes)

Hak de ui, knoflook en gember fijn en fruit ze in ½ eetlepel olie.
Roer er de bruine suiker en sambal oelek door en voeg het sap van de citroen, tomatensap en zout of sojasaus naar smaak toe.
Laat de saus ca. 5 - 8 minuten zachtjes pruttelen.

Bron: Receptenbank


Zoetzure gembersaus - II

  • 4 eetl. witte suiker
  • 2 - 3 cm gemberwortel
  • 2 dl warm water
  • 4 eetl. azijn
  • 1 eetl. ketjap
  • 1 theel. maizena
  • 1 eetl. gehakte bakgember

Schil de gemberwortel zo dun mogelijk, rasp hem en meng hem door de suiker.
Brand onder voorzichtig roeren de suiker in een pan met een dikke bodem tot karamel (ze moet goudgeel van kleur zijn).
Haal de pan van het vuur en voeg er het warme water bij.
Breng de massa, nadat die met schuimen is opgehouden, opnieuw aan de kook en laat zachtjes koken tot alle karamel is opgelost.
Voeg er de azijn en de ketjap bij en bind de saus met de aangemengde maizena.
Roer er tenslotte de bakgember door.

Deze saus wordt o.a. gegeten bij saté babi, gebakken vis en geroosterd varkensvlees en is heel lekker bij gepaneerde garnalen.
Voor de variatie kunt u tijdens het koken van de saus ± 30 gram goed uitgelekte stukjes gemengde vruchten uit blik mee koken.
In Chinese restaurants wordt dit vaak gedaan voor ku lo yuk en goe lo ha.

Bron: Astrid Veltman

Terug