Zoete witte wijnsaus

  • 2 eieren
  • 3 eetl. sinaasappelsap, gezeefd
  • 50 - 60 g witte basterdsuiker
  • 2 dl witte wijn, bijvoorbeeld Rijnwijn

Breek de eieren boven een kom en houd de dooiers apart.
Voeg de suiker aan de dooiers toe en klop alles schuimig op.
Plaats de kom in een pan met water dat tegen de kook aan wordt gehouden en roer er beetjè voor beetje de wijn en het vruchtensap door.
Blijf roeren tot de saus begint te binden.
Neem, zodra je voelt dat de saus dikker wordt, de kom uit het heetwaterbad en klop hem luchtig op.
Klop in een andere kom de eiwitten — denk er aan de garde en de kom moeten brandschoon zijn — stijf op en spatel ze vlak voor het opdienen zo luchtig mogelijk door de warme saus.

Tip

Zoete witte wijnsaus smaakt goed bij warme broodpudding of bij warme bitterkoekjespudding.

In plaats van sinaasappelsap kan je ook citroensap gebruiken.
Voeg dan wat extra suiker toe of doe er niet meer dan 2 eetlepels gezeefd citroensap bij.
De zoete witte wijnsaus kan ook koud worden opgediend.
Nadat de kom uit het heetwaterbad is genomen moet je de saus regelmatig licht opkloppen tot hij volledig is afgekoeld.
Spatel er vlak voor het opdienen de stijf geklopte eiwitten zo luchtig mogelijk door.

Tijdens de bereiding in het heetwaterbad mag de saus niet worden geklopt, maar dien je er voortdurend in te roeren. Indien je met een garde zou kloppen zou er een dikke schuimlaag op de saus ontstaan.

Zo maak je een rode wijnsaus

Op dezelfde manier als een witte wijnsaus kunt u ook een rode wijnsaus maken.
Kies dan een vrij forse rode wijn waarin weinig tannine voorkomt.
Wijnen uit het zonnige zuiden van Frankrijk, zoals Rousillon, komen ervoor in aanmerking.

Andere wijnsauzen

Je kan de witte wijn in het hiernaast gegeven recept ook vervangen door een lichte, maar niet al te droge sherry, witte port of een zoete witte vermouth.
Het is ook mogelijk om deze saus te maken met rode port.
Kies dan bij voorkeur een jonge fruitige port van het type Ruby.

Terug