Saus van zoete aardappel

Saus van zoete aardappel

vegetarisch

  • 4 bataten / zoete aardappel, ca. 130 g elk
  • 2 tenen knoflook een kwartier tevoren geperst
  • 2 à 3 uien, grof gesnipperd
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 à 1½ theel. gerookte paprikapoeder
  • water
  • peper & zout
  • 1 scheutje olijfolie
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt

Pof de zoete aardappels. In een magnetron duurt dat pakweg 7 minuten, in een oven drie kwartier tot een uur op 220 °C.
Neem een stevige pan (kasserol of koekenpan).
Verhit de olie op matig vuur en smoor de ui glazig.
Op het einde de knoflook even meebakken.
Vuur uit en in een kom of beker doen.
We gaan zo de staafmixer erop zetten of gebruiken een blender c.q. keukenmachine.
Als de zoete aardappels voldoende zijn afgekoeld, in de lengte halveren en nog eens halveren.
Dan schraap je er makkelijk het vruchtvlees uit.
Doe dit in de beker bij de ui en knoflook.
Doe wat citroensap en gerookt paprikapoeder in de beker.
En een scheutje water.
Maak er met de staafmixer, blender of keukenmachine een mooie saus van.
Breng op smaak met peper en zout.
Kook de pasta (wij hadden met paddenstoelen gevulde ravioli)
Doe de saus terug in de (koeken-)pan en verwarm het.
Pasta afgieten, op borden en saus erover.
Bestrooi met wat vers geraspte Parmezaanse kaas.

Opmerkingen
Voor het idee van deze saus wat gegoogled. Een recept op een vegan website inspireerde, maar ja, we hebben liever echte Parmezaanse kaas dan edelgistvlokken, om maar eens wat te noemen. Kortom, dit is iets anders geworden. Je zou bij het opwarmen van de saus ook nog wat eekhoorntjesbrood (al dan niet vers of geweekt) kunnen toevoegen. Of verse, kleiner gesneden shiitakes.

Bron: MergenMetz

Terug