Vijf minutensaus

  • 2 eierdooiers
  • 1 ei
  • 2 theel. gezeefd citroensap of kruidenazijn
  • 75 g boter, zacht geroerd
  • 4 eetl. witte wijn, bouillon, pocheervocht of groentenat
  • zout
  • witte peper uit de molen

Voor het bereiden van deze saus heb je beslist een elektrische handmixer en een deegschraper of pannelikker nodig.

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Doe alle ingrediënten in een kom en roer met de elektrische handmixer waarin slechts één garde is geplaatst op de laagste stand alles goed door elkaar.
Plaats de kom vervolgens in een pan waarin water net tegen de kook aan wordt gehouden.
Blijf met de garde op de laagste stand roeren tot de saus begint te binden.
Dat gebeurt al na 2 tot 3 minuten.
Gebruik tijdens het roeren de deegschraper of pannelikker eenmaal om de saus die zich tegen de wanden en op de bodem min of meer vastzet los te maken.
Neem de kom uit het heetwaterbad zodra de saus voldoende is gebonden en klop de saus daarna met twee garden in de mixer op de hoogste stand van de mixer gedurende 5 tot 8 seconden luchtig op.
Schenk de saus daarna in een koude sauskom.

Tip

De 5 minutensaus kan worden gegeven bij asperges, artisjokken, bleekselderij en bloemkool.
Ook bij gepocheerde en geroosterde vis, geroosterd kalfsvlees en licht gevogelte smaakt deze saus heel goed.

De 5 minutensaus kan door het toevoegen van bijvoorbeeld tuinkruiden nog aanzienlijk in smaak worden ‘verrijkt’.
Enkele voorbeelden:

Bieslooksaus:
door er vlak voor het opdienen 2 eetlepels fijngesneden bieslook aan toe te voegen.

Citroensaus:
door in het recept 1 eetlepel wijn te vervangen door 1 eetlepel gezeefd citroensap en er vlak voor het opdienen 1 theelepel rasp van citroenschil aan toe te voegen.

Dillesaus:
door er vlak voor het opdienen 1½ eetlepel fijngehakte dille aan toe te voegen.

Dragonsaus:
door de aangegeven hoeveelheid citroensap in het recept te vervangen door dragonazijn en er vlak voor het opdienen 1 theelepel zeer fijngehakte dragonbiaadjes aan toe te voegen.

Kappertjessaus:
door de in het recept aangegeven hoeveelheid citroensap te vervangen door het kappertjesvocht en er vlak voor het opdienen 2 tot 3 theelepels goed uitgelekte kappertjes aan toe te voegen.

Mierikswortelsaus:
door er vlak voor het opdienen 1 eetlepel zeer fijn geraspte mierikswortel en een mespuntje witte basterdsuiker aan toe te voegen.

Peterseliesaus:
door er vlak voor het opdienen 2 eetlepels fijngehakte peterselie aan toe te voegen.

Terug