Tomatensausen

  • een grove mirepoix van wortelen en uien.
  • spekafval
  • vetstof en bloem of blonde roux.
  • tomatenpuree of verse tomaten of beide.
  • kruidenbosje
  • knoflook
  • blanke- of gevogeltefond
  • peper & zout

De groentenmirepoix met de vetstof en het spekafval aanfruiten.
De tomatenpuree toevoegen en verder bewerken.
Zelfs als er verse tomaten gebruikt worden wordt er altijd wat puree toegevoegd voor de kleur.
De bloem of de blonde roux toevoegen.
Indien bloem gebruikt wordt moet deze mee fruiten tot blonde kleur, eventueel zelfs nog wat in de oven laten drogen.
De fond toevoegen en de kruiding, al roerend aan de kook brengen en ongeveer één uur of langer laten trekken.
Kruiding op punt zetten.
Doorzeven en de oppervlakte boteren als de saus langer moet bewaard worden.

Enkele alternatieven
Tomatensaus wordt meestal op zichzelf gebruikt maar er worden ook verschillende aternatieven van gemaakt.

De tomatensaus met:

Bron: Keukentheorie

Terug