Tomatensaus - I

Tomatensaus

  • 3 kg tomaten, in brokken gehakt
  • 250 g sjalotten, gesnipperd
  • ca. 150 g knoflook, fijngehakt
  • 350 g bleekselderij, stengels klein gesneden
  • 3 eetl. droge oregano
  • goede scheut olijfolie
  • geen peper of zout,
    dat kunnen we later altijd nog doen als we de saus gaan gebruiken

Verhit de olijfolie in een pan en smoor de sjalotten op middelmatig vuur, doe meteen de bleekselderij erbij.
Schep regelmatig om, het mag niet aanbakken.
Kieper de tomatenbrokken erbij en schep goed om.
Houd even in de gaten, in principe moet het vocht uit de tomaten voldoende zijn, maar het kan dat het in het begin aanbakt.
En dat willen we niet.
Als de tomaten beginnen de “smelten” de oregano en knoflook erbij doen.
Goed omscheppen.
Met het deksel erop op laag vuur zachtjes laten pruttelen.
Wij hebben de staafmixer erop gezet om een enigszins homogene saus te krijgen.
In een andere ruime pan brengt u water aan de kook.

Tomatensaus
	Tomatensaus
	Tomatensaus

Doe daarin een of meer potten (wij gebruikten potten van 70 cl) en hun deksels.
Laat ze koken, dus ontsmetten.
Hengel een pot en deksel uit het water, schep de tomatensaus goed om, opdat de dikke, vaste delen, niet onderin liggen.
Vul de pot tot vrijwel de rand met de hete tomatensaus, draai het deksel er onmiddellijk op en zet omgekeerd weg.
(Na een minuut of vijf kunnen de potten teruggekeerd worden.)

Opmerkingen
Op het Internet zijn potten biologische tomatensaus van 70 cl voor € 5,50 te koop. Kijk, dan loont het om een uurtje of wat vijf potten saus te maken.
De gebruikte hoeveelheden zijn indicatief, onze saus smaakt uitstekend.
In plaats van oregano kan ook basilicum
worden gebruikt, er kunnen een paar worteltjes (peentjes) in worden verwerkt, enfin, experimenteer zelf wat.

Bron: MergenMetz


Tomatensaus - II

Tomatensaus

  • 4 kg rijpe tomaten
  • 5 uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 bosje tijm
 
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2 eetl. grofgemalen peper.
  • 3 schone potten met deksel, à circa 3 l inhoud

Verwarm de oven op 175 °C.
Was de tomaten en snijd ze in blokjes.
Pel en snipper de uien en de knoflook.
Was de tijm, schud hem droog en ris de blaadjes van de takjes.
Was de rozemarijn, schud hem droog en ris de blaadjes van de takjes.
Hak de rozemarijn fijn.
Verdeel de tomaat, de ui, de knoflook, de tijm en de rozemarijn over een braadslede en breng op smaak met zout & peper.
Smoor het tomatenmengsel ca. 5 uur zonder deksel in de oven.
Roer af en toe door.
Pureer na ca. 4 uur grof met de staafmixer en smoor verder.
Vul de potten met de hete saus.
Draai het deksel erop en laat op de kop 5 minuten afkoelen.
Draai om en laat verder afkoelen.

Bron: Betty van Dijk
Gepubliceerd door: MijnReceptenboek.nl

Terug