Tomatenketchup - I

2 - 2½ liter

  • 5½ kg ontvelde en gehakte rijpe tomaten
  • 3 grote fijngehakte uien
  • 2 gehakte groene paprika's
  • 1 teentje knoflook (desgewenst)
  • 250 g lichtbruine suiker (of 125 g witte en 125 g bruine)
  • 3½ dl azijn
  • ½ eetl. zout
  • 1 eetl. paprikapoeder
  • 1 eetl. mosterdpoeder
    • kruidenbuiltje
  • 1 stokje kaneel (8 cm)
  • 1 theel. peperkorrels
  • 1 theel. pimentbessen
  • 1 theel. kruidnagelpoeder
  • 1 gedroogde chilipeper
  • 1 theel. selderij of venkelzaad

Roer de tomaat, ui, paprika en desgewenst knoflook door elkaar.
Kook het mengsel in 45 minuten gaar.
Wrijf het door een zeef en laat de puree nog 30 minuten sudderen.
Voeg de andere ingrediënten toe (de kruiden voor het builtje in een stukje kaasdoek bij elkaar gebonden).
Laat alles 2 - 3 uur koken tot het dik is.
Verwijder het kruidenbuiltje en schenk de ketchup door een zeef in hete potten.
Sluit deze af.

Bron: Astrid Veltman


Tomatenketchup - II

Tomatenketchup

  • 1,3 kg verse tomaten
  • 30 g tomatenpuree
  • 1 middelgrote ui
  • 1 kaneelstokje, 2 cm
  • 1 theel. gele mosterdzaden
 
  • ½ theel. gemalen piment
  • 3 snufjes chili
  • 70 g ruwe rietsuiker
  • 10 cl wijn of appelazijn
  • 2 theel. zout

Snijd de tomaten kruislings door en met kokend water overgieten.
Spoel na enkele minuten af onder koud water en verwijder de velletjes.
Verwijder de steelbasis.
Plaats de tomaten in een brede roestvrijstalen pan en laat ze sudderen tot het mengsel ingedikt is.
Schil en hak de ui.
Voeg tomatenpuree, ui, mosterdzaden, chilipeper en piment toe en laat 30 minuten sudderen.
Ondertussen de suiker smelten in een pan terwijl je constant roert.
Zodra de suiker vloeibaar is, zet je het vuur uit, blijf je roeren en giet je de azijn erbij.
Verminder tot ongeveer de helft van het volume.
Verwijder het kaneelstokje en pureer de tomatenpuree fijn.
Breng op smaak met zout, peper en de gekookte azijn.
Laat het afkoelen en breng het nogmaals op smaak.

Hoe wordt tomatenketchup geconserveerd?
Breng de ketchup weer aan de kook, giet hem warm in verwarmde flessen en sluit ze af met een schroefdop of kurk. De gekoelde ketchup slechts enkele dagen in de koelkast bewaren.

Bron: kraut &rĂ¼ben

Terug