Spinaziesaus met ricotta en ham

Spinaziesaus met ricotta en ham

  • 1 kg verse spinazie
    (of 500 g ontdooide diepvries bladspinazie, of snijbietblad)
  • 125 g boter
  • 50 g gekookte ham, in kleine stukjes
  • ½ theel. geraspte nootmuskaat
  • 100 g ricotta
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • zout
  • 500 g korte pasta (penne e.d.)

Bij verse spinazie/snijbiet: goed wassen en zo droog mogelijk slingeren.
Laat slinken in een pan met een scheutje olijflie.
Af laten koelen, uitknijpen en fijn hakken.
Bij diepvries spinazie: ontdooien, uitknijpen en fijn hakken.
Kook de pasta.
Parallel daaraan wordt de saus bereid.
Doe de helft van de boter in een stevige pan en laat dit smelten.
Voeg de ham toe en roerbak even.
Doe de spinazie erbij en een flinke snuf zout.
Een paar minuten roerbakken en de ricotta erbij doen en doorroeren tot het een stevige saus is.
Haal van het vuur en meng de nootmuskaat erdoor.
Als de pasta gaar is: afgieten en door de spinaziesaus roeren.
Doe de rest van de boter erbij en wat van de geraspte kaas.
(De rest van de kaas kan aan tafel erover worden gestrooid.)

Opmerkingen
Ik heb snijbiet gebruikt. Dat blijft toch wel zachter dan spinazie
Nootmuskaat vervangen, op het laatst, door een zestal fijngesneden blaadjes salie
We hebben er ook een teen knoflook, geperst, kwartier laten liggen (lees dit boek en weet waarom) doorheen gedaan

Bron: De Klassieke Italiaanse Keuken
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug