Spaghetti / macaroni / bruinebonensaus

  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 bakje champignons
  • 500 g gehakt halfom
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 4 grote tomaten
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • zout, cayennepeper
  • chilipoeder
  • djahé (gemberpoeder)
  • 2 zakjes Parmezaanse kaas

Ontdoe de paprika's van de kern en pitjes en snijd deze in smalle reepjes in de lengterichting van de paprika.
Breng een pannetje met water aan de kook en gooi hier vlug de tomaten in.
Giet het water na 10 seconden weg en ontdoe nu de "geschrokken" tomaten van het vel.
Was de champignons, snijd een klein plakje van de steel en gooi dit weg.
Snijd de champignons in de lengterichting in plakjes van normale dikte.
Maak de uien schoon en snijd ze in plakken; snijd deze plakken nogmaals doormidden en maak ze met de hand los.
Pel de teentjes knoflook en leg ze klaar om geperst te worden.
Zet een grote pan op het vuur met een stukje boter en fruit hierin de uitjes goudbruin.
Voeg daarna enkele eetlepels water, de paprika en de in stukken gesneden tomaat toe.
Laat dit enkele minuten garen onder af en toe roeren.
Voeg dan de champignons toe en houd de pan goed gesloten tot alles goed gaar is geworden.
Neem intussen een koekenpan waar het gehakt ruim in past en zet deze op een zeer laag vuur.
Verwarm hierin eerst het gehakt onder voortdurend bewegen tot het een papperig geheel is geworden.
Draai daarna het vuur hoger en korrel het gehakt onder voortdurend roeren tot alles begint te bruinen.
Voeg zout (behoorlijk veel), een beetje djahé, chilipoeder, cayennepeper, de tomatenpuree en de 2 uitgeperste teentjes knoflook toe en laat alles 10 minuten pruttelen / intrekken.
(Liefhebbers van oregano moeten dit nu toevoegen).
Voeg de inhoud van de koekenpan bij die van de grote pan en laat dit met het deksel eraf indikken.
Voeg eventueel nog een blikje tomatenpuree toe voor de rode kleur.
Voeg deze saus bij het hoofdgerecht en meng dit grondig.
Dien het gerecht op in een diepe schaal en strooi er rijkelijk Parmezaanse kaas over.

Opmerking
Als u de saus bij bruine bonen geeft, moet u er geen Parmezaanse kaas bij doen.

Bron: Astrid Veltman

Terug