Sambal oelek

  • 30 rode pepers (lombok)
  • 3 theel. zout
  • vijzel of keukenmachine
  • potjes voor de sambal

Ter voorbereiding verzamel je meerdere (jam)potjes met deksel.
Deze dienen gereinigd te worden door ze gedurende een paar minuten in water te koken of in de stoomoven te plaatsen.
Ook de deksel.
Zo weet je zeker dat jouw potjes bacterievrij zijn en niet later een lelijke schimmel in jouw sambal achterlaten.
Snijd de stengels van de pepers.
Maal de pepers met het zout fijn in de vijzel of keukenmachine.
Verdeel de sambal over de potjes.

Tip
Door het verwijderen van (een deel van) de zaadjes en zaadlijsten uit de rode pepers, wordt de sambal minder pittig. Wil je juist hete sambal, laat dan de zaadjes en zaadlijsten zitten. Door het variƫren met ingrediƫnten (zout, suiker, trassi, etc.) en de hoeveelheden, kun jij jouw eigen favoriete smaak ontdekken. Zo makkelijk is zelf sambal maken!

Bron: Zo maak je het zelf

Terug