Sambal brandal - I

  • 10 gesnipperde lomboks
  • 8 kemiries
  • 1 theel. trassie
  • 2 djeroek poeroetbladeren
  • stukje asem ter grootte van een walnoot
  • 2 eetl. olie
  • zout

Pof de kemirie en stamp ze fijn.
Wrijf lombok, trassie en zout tezamen met de kemiri.
Maak van de asem 3 eetlepels asemwater.
Fruit de gewreven kruiden en voeg er het asemwater aan toe.
Even zachtjes doorkoken tot ze indikt.
Deze sambal is zeer scherp.

Bron: De Vlam In De Pan


Zelf sambal brandal maken - II

Zelf sambal brandal maken

  • 6 sjalotten
  • 15 rode rawits
  • 15 groene rawits
  • 5 rode pepers
  • 4 tenen knoflook
  • stukje trassi van 1½ x 1 centimeter
  • 5 kemirinoten
  • 3 eetl. olie
  • 2 theel. tamarinde

Ter voorbereiding verzamel je meerdere (jam)potjes met deksel.
Deze dienen gereinigd te worden door ze gedurende een paar minuten in water te koken of in de stoomoven te plaatsen.
Ook de deksel.
Zo weet je zeker dat jouw potjes bacterie vrij zijn en niet later een lelijke schimmel in jouw sambal achterlaten.
Maak de sjalotten schoon en maal ze helemaal fijn in de vijzel of keukenmachine.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de sjalotjes op laag vuur; ze moeten glazig, maar niet bruin worden.
Snijd de stengels van de rawits en rode pepers.
Maal de rawits en rode pepers fijn in de vijzel of keukenmachine.
Voeg deze toe bij de sjalotjes in de pan.
Maak de knoflook schoon en pers de knoflook boven de pan.
Maak de trassi en kemirinoten heel fijn in de vijzel en doe ook deze in de pan.
Voeg de tamarinde toe aan het mengsel in de pan.
Laat nu de sambal pruttelen tot ze droog is.
Verdeel de sambal over de potjes.

Tip
Door het verwijderen van (een deel van) de zaadjes en zaadlijsten uit de rode pepers, wordt de sambal minder heet. Wil je juist hete sambal, laat dan de zaadjes en zaadlijsten zitten. Door het variƫren met de ingrediƫnten (zout suiker, trassi, etc.) en de hoeveelheden, kun jij jouw eigen favoriet smaak ontdekken. Zo makkelijk is zelf sambal maken!

Bron: Zo maak je het zelf

Terug