Salsa “Lizano” - I

Salsa “Linzao”

voor ongeveer 50 cl

  • 1 - 2 gedroogde, matig hete guajillopepertjes
  • 35 cl water
  • halve gele ui
  • stuk winterwortel van 10 cm
  • 2 eetl. suiker
  • 2 eetl. vers citroensap
  • 1 eetl. natuurazijn
  • 1 eetl. gemalen komijn
  • 2 theel. fijn tafelzout
  • 2 theel. melassesiroop
  • 2 theel. groentebouillonpoeder

Halveer de pepertjes in de lengte, verwijder zaadjes en zaadlijsten.
Verhit een roestvrijstalen koekenpan op matig vuur en rooster de pepertjes aan elke kant 2 minuten.
Giet het water erbij en laat ze 5 minuten zachtjes trekken.
Schep de pepertjes met een schuimspaan uit de pan, doe ze met 25 cl van het kookwater, de gehakte ui, wortel, suiker, azijn, melasse, citroensap, zout, en de bouillonpoeder in een blender, en pureer het mengsel.
Proef of de smaak u bevalt en voeg indien nodig nog wat kruiderij toe.
De saus is in de koelkast twee weken houdbaar en invriezen kan ook.

Bron: Internet


Salsa “Lizano” - II

Salsa “Lizano”

  • 4 gedroogde rode pepers,
    in de lengte doormidden gesneden, zonder het zaad
  • 40 cl water
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 grote winterpeen, geschild en fijn gesneden
  • 50 g suiker
 
  • sap van 2 limoenen
  • 5 cl natuurazijn
  • 1 eetl. komijnpoeder
  • 3 theel. zout
  • 1 eetl. melassesiroop
  • 2 theel. bouillonpoeder

Verhit een anti-aanbakpan en rooster op laag vuur de pepers aan alle kanten kort aan.
Blus dan af met het water en breng dit aan de kook.
Zet dan het vuur lager en kook de pepers 4 minuten.
Haal de pepers dan uit het water (gooi het water niet weg!) en doe de pepers in een blender.
Voeg 20 centiliter van het pepervocht toe en draai de pepers fijn.
Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en draai door tot een gladde saus.
Deze salsa kun je 2 weken in de koelkast bewaren.

Bron: Keukenvuur


Salsa “Lizano” - III

Salsa “Lizano”

  • ½ ui, gesnipperd
  • 1 kleine wortel, gehakt
  • 225 g gehakte bloemkool
  • 1 theel. groentebouillon in poedervorm
  • ½ groene chilipeper
  • 2 theel. suiker
  • ½ theel. zout
  • 2 eetl. zwarte band melasse
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 eetl. witte wijnazijn
  • 1 theel. gemalen komijn
  • ½ theel. selderijzaad
  • ½ theel. mosterdpoeder
  • ½ theel. kurkuma, (koenjit, geelwortel)
 
    • optioneel
  • zwarte peper
  • mosterd
  • 3 theel. kurkuma
  • Worcestershiresaus
  • zout
  • azijn

Doe de gesnipperde ui, wortel en bloemkool in een steelpan en dek af met kokend water.
Breng aan de kook en laat vervolgens sudderen tot de groenten gaar en mals zijn.
Giet af en houd 60 cl water apart.
Roer de groentebouillonpoeder door het gereserveerde hete water.
Doe de gekookte groenten in een keukenmachine of blender.
Voeg de groentebouillon en alle andere ingrediënten toe (let op: als u het niet al te scherp wilt hebben, kunt u enkele of alle zaden van de chilipeper verwijderen voordat u het toevoegt).
Pureer tot het een gladde saus vormt en breng het vervolgens over in een fles of pot tot het nodig is.
Bewaren in de koelkast.

Opmerking
Zwarte peper kan precies zijn wat je mist in dit recept (en veel ervan!) en misschien probeer je er ook wat meer mosterd, zout en azijn aan toe te voegen.
Er zijn geen conserveringsmiddelen toegevoegd, dus het gaat niet langer dan 5 dagen mee in de koelkast. Als je het bij de hand wil hebben kan je het altijd in porties invriezen en gebruiken wanneer je het nodig hebt

Terug