Oosterse pruimensaus

om in te maken

  • 1 kg pruimen
  • 50 g gember
  • 3 steranijs
  • 7½ cl witte wijn
  • 1 rood pepertje
  • 3 theel. chinees 5-kruidenpoeder
  • 125 g geleisuiker
  • zout
  • 3 jampotten

Steriliseer de jampotten met kokend water met soda, spoel ze na en laat ze uitlekken op een doek.
Ontpit de pruimen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Schil de gember en snijd het heel fijn of rasp het.
Snijd het rode pepertje ook zo fijn mogelijk.

Voor pittige saus de pitjes mee gebruiken, voor minder pittig ze er eerst uithalen.
Doe alle ingrediënten behalve het zout in een pan.
Voeg 7½ cl water toe, en breng het al roeren op middelhoog vuur aan de kook.
Laat 3 minuten al roerend doorkoken.
Haal dan de inhoud van de pan door een roerzeef boven een tweede pan.
Zet vervolgens die pan weer op het vuur, breng weer al roerend aan de kook en laat iets inkoken.
Voeg een snufje zout toe.
Vul er dan de jampotten mee, draai het deksel erop en zet ze vijf minuten op zijn kop.
Deze saus blijft in gesloten potten een jaar goed.
Bereidingstijd 30 minuten.

Wendy Ruwhof

Terug