|
|
Pompoen wassen, pitten verwijderen en in blokjes snijden.
Helft van de blokjes 12 minuten koken, andere helft na 6 minuten toevoegen.
Knoflook, ui en groente roerbakken.
Bouillonblokjes met een beetje water toevoegen.
Dan de pesto en de tahin doorroeren.
Blokjes pompoen erbij en goed doorroeren.
De hardgekookte blokjes blijven wat harder, de overigen pureren door het roeren.
Lekker als bijgerecht op een stokbroodje met wat rauwkost.
Giet je er 2 liter water, heb je een heerlijke pompoensoep!
Bron: LLink McDonald's Kitchen
Hoe stralend pompoenen ons in de herfst ook toelachen, van zichzelf zijn ze soms een beetje saai van smaak.
Dat valt niet te zeggen van deze lekker spicy knaloranje pompoenchutney.
Leuk om in mooie glazen potjes cadeau te doen.
De suiker houdt de pittigheid en het zuur fraai in balans.
|
|
Schil de pompoen en snij in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Doe alles bij elkaar in een grote pan met een dikke bodem.
Schil de gember en rasp fijn boven de pan.
Hak de rode peper fijn.
Voeg toe aan de pan, samen met de peperkorrels, zout, suiker en azijn.
Breng alles aan de kook en laat met het deksel schuin op de pan 1 uur zachtjes koken tot jamdikte.
Pureer eventueel met de staafmixer tot een grove puree.
Schep in brandschone jampotjes.
Vul de potjes tot bovenaan en draai de deksel erop.
Laat de potjes 5 minuten omgekeerd staan en zet ze dan weer rechtop.
Laat verder afkoelen en plak er etiketten op.
Serveren
Heerlijk bij curry maar ook bij ouderwets Hollands draadjesvlees of op een toastje met zachte geitenkaas.
Tips
Laat liefst minimaal een week staan voordat je de pot aanbreekt zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Gebruik dampend warme jampotjes die net uit de afwasmachine komen.
Bron: NN
|
|
De pompoen in zeer fijne blokjes snijden of fijn mixen of raspen.
Begin met de azijn, de suiker en de kruiden een halfuur op een zacht vuurtje te laten koken.
Snijd ondertussen de pompoen in kleine blokjes en doe die bij het mengsel.
Laat alles samen nog een uur op een zacht vuurtje koken.
Je krijgt dan een soort confituur.
Als die nog niet dik genoeg is na een uur, laat je hem nog even uitdampen.
Giet de kokendhete brij in glazen bokaaltje, dichtschroeven en ondersteboven laten afkoelen.
Serveertip
Heerlijk met wildragout, of ander stoofvlees ook zeer lekker met varkensvlees.
voor 4 potten à ½ l
|
|
Doe de ingrediënten, behalve suiker en zout, in een pan, meng en kook gedurende 20 à 25 minuten tot de pompoen net gaar, maar nog niet papperig is.
Voeg de suiker en het zout toe, breng het aan de kook en roer om de suiker op te lossen.
De suiker voorkomt dat de ingrediënten nog zachter worden.
Als u wilt dat het zacht is, kook de ingrediënten dan nog wat langer voordat u de suiker toevoegt.
Laat 1 uur zachtjes sudderen tot de meeste vloeistof verdampt is en de chutney dikker geworden is.
Roer vaak, zodat niets aanbrandt.
Giet heet in gesteriliseerde potten en sluit af.
De chutney smaakt goed na 4 weken en zal alleen maar beter worden met bewaren.
Het past goed bij vlees, vooral lam, koud gebraad, kaas, rijst en kerrieschotels.