Pindasaus - I

vegetarisch

  • 5 eetl. pindakaas
  • 2 eetl. ketjap manis
  • ½ ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theel. sambal oelek of manis
  • citroensap
  • donkerbruine basterdsuiker
  • weinig zout
  • eventueel peper

Verwarm de pindakaas al roerende.
Schenk er zoveel kokendheet water hij tot een gebonden saus ontstaat.
Breng de saus op smaak met de overige ingrediënten.

Bron: Nederlandse Hartstichting


Pindasaus - II

vegetarisch

  • 2 - 3 eetl. pindakaas
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 1 eetl. bruine suiker
  • wat citroensap
  • scheutje melk
  • scheutje ketjap
  • 2 theel. sambal
  • 1 klein gesnipperd uitje
  • wat boter

Fruit in een klein steelpannetje de ui in de boter.
Roer er op een laag pitje voorzichtig de pindakaas door.
Voeg er, zodra de pindakaas is gesmolten, de ketjap, de suiker, het citroensap en de sambal aan toe.
Voeg dan al roerend kleine scheutjes melk aan de pindasaus toe en breng de massa op de gewenste dikte.
Roer de knoflook erdoor.

Bron: Astrid Veltman


Pindasaus - III

  • 2 eetl. plantaardige olie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tot 3 gesnipperde rode Spaanse pepertjes
  • 1 eetl. fijngesneden gemberwortel
  • 1 of 2 gesnipperde sjalotjes
  • 15 cl grove pindakaas
  • 32½ cl ongezoete kokosmelk toe
 
  • 3 eetl. fijngehakte verse koriander
  • 3 eetl. vissaus of sojasaus
  • 1 eetl. limoensap
  • 1 eetl. bruine suiker
  • 1½ theel. gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theel. zwarte peper

Verhit de olie in een wok en knijp er de knoflook over uit.
Voeg de Spaanse pepertjes toe, gemberwortel en de sjalotjes.
Fruit dit ongeveer 3 tot 5 minuten tot alles een diepgoudbruine kleur heeft gekregen.
Zet het vuur dan lager en roer er de pindakaas door.
Verwarm dit een minuut en voeg dan de kokosmelk, koriander, vis- of sojasaus, limoensap, bruine suiker, koriander (ketoembar) en zwarte peper tor.
Als de saus te dik wordt, kun je er wat water aan toevoegen.

Opmerking
Deze pindasaus heeft een zoete smaak.


Terug