Pesto perfecto! Zelf pesto maken doe je zo

Pesto perfecto! Zelf pesto maken doe je zo

Pesto is een van de meest bekende Italiaanse sauzen. En terecht: één hap en je waant je meteen in het zonnigste stukje van Italië. Gelukkig moet je geen zuiderse roots hebben om zelf pesto te maken. Hieronder vind je het basisrecept, samen met een aantal overheerlijke recepten met pesto.
Zelf pesto maken: de basics
De standaardingrediënten voor een goede pesto zijn basilicum, pijnboompitten, look, gemalen kaas en olijfolie. De bereiding is enorm simpel: je voegt alle ingrediënten samen en maalt deze fijn in de blender, met een staafmixer, of (en hier zweren de meeste Italianen bij) in een vijzel.

  • zo’n 50 g basilicumbladeren
  • 3 eetl. pijnboompitten
  • 3 teentjes look
 
  • 4 eetl. geraspte kaas
  • 6 eetl. olijfolie
  • een snufje zout (mag grof zeezout zijn)

Tips om de perfecte pesto te maken
Ga voor een kaas met een sterke smaak - pesto maken doe je best met oude kaas.
Verwijder de kern uit de teentjes knoflook om de sterke lookgeur na het eten te vermijden.
Neem verse basilicumblaadjes voor de beste smaak.
Een extra vierge olijfolie is ideaal om zelf pesto te maken. De olie mag niet té sterk van smaak zijn, want dan overstemt hij de andere ingrediënten.
Wees niet te kwistig met het zout, want oude kaas smaakt van zichzelf al heel zout. Voorproeven is de boodschap!
Tip voor extra frisheid: voeg een klein beetje citroensap toe aan je pesto.
Je kan pesto bewaren in de koelkast. Giet er een laagje olijfolie over om hem te beschermen tegen zuurstof en roer de olie erdoor voor gebruik. Zo kan je de pesto tot een week lang houden. Je kan pesto ook perfect invriezen in een ijsblokjestray. Hij blijft dan zo’n drie maanden goed.

Pesto mix & match
De oorspronkelijke pesto alla genovese is groen. Je kan echter heel wat verschillende kanten op met deze saus. Het leuke aan pesto is dan ook dat je vrij kan combineren met de ingrediënten.
Je kan de pijnboompitten perfect vervangen door andere noten of pitten. Denk maar aan walnoten, amandelen, cashewnoten, zonnebloem- en pompoenpitten. Het kan allemaal.
Je kan rode pesto maken door zongedroogde tomaten of (gegrilde) paprika toe te voegen. Of wat dacht je van roze rodebietenpesto?
Pesto is ideaal om restjes te verwerken. Naast basilicum kan je ook pesto maken met raketsla, peterselie, spinazie, veldsla en zelfs erwtjes. En zelfs het loof van wortel, venkel en radijsjes kan je in een heerlijke pesto te draaien.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug