Mojo picén

pittige rode saus (Canarische eilanden)

  • 1 gesnipperde ui
  • 2 tenen knoflook uit de pers
  • 200 g gezeefde tomaten (uit blik of pak)
  • 2 Spaanse pepers, zonder zaad en fijngesneden
  • 3 ontvelde rode paprika's, zonder zaad(lijsten) en in stukjes gesneden
  • 1 eetl. mild paprikapoeder
  • 1 theel. chilipoeder (of naar smaak meer of minder)
  • zout, zwarte peper uit de molen
  • 2 dl olijfolie
  • 1 eetl. sherryazijn
  • 1 theel. suiker
  • 1 eetl. tomatenpuree

Verhit de olie in een pan en bak de ui, knoflook, paprika en Spaanse peper ± 6 minuten.
Voeg de tomatenpuree toe en bak die even mee (om te ontzuren).
Voeg het chilipoeder, het paprikapoeder, naar smaak zout & peper en de suiker toe, roer dit goed door en blus af met de azijn en de gezeefde tomaten.
Laat het mengsel op zacht vuur met het deksel op de pan 1 uur stoven.
Proef of er peper of zout bij moet en serveer de saus bij kleine, in de schil gekookte, aardappeltjes, papas arrugadas.
Deze saus kent vele variaties, bovenstaand recept is er één van.
Probeer zelf of er meer of minder scherpe ingrediënten in moeten.
Als u dit gerecht op de Canarische Eilanden voorgeschoteld krijgt, proef dan voorzichtig!
Een groene variant van deze saus wordt bereid met koriander en groene paprika's.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug