Basisrecept mayonaise

(± 6 dl)

  • 2 eidooiers
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 theel. fijn zeezout
  • 1 dessertlepel mosterd
  • 1 theel. Worcestershiresaus
  • ½ l olijfolie (eventueel druivenpit-, noten- of andere olie)
  • versgemalen zwarte peper
  • 6 eetl. lauw water

Roer de eidooiers goed los met het citroensap, zout, peper, de mosterd en de Worcestershiresaus.
Voeg dan, eerst druppelsgewijs, later met een dun straaltje, goed kloppend, ⅓ van de olie toe.
Klop nu 3 eetlepels lauw water door het mengsel, vervolgens weer ⅓ van de olie, daarna weer 3 eetlepels lauw water en tenslotte de rest van de olie.
Hoe harder u klopt, hoe stabieler de mayonaise op 'dikte' blijft.
Proef of er nog zout, peper of citroensap bij moet.
Als u de mayonaise bij schaaldieren gebruikt, neem dan witte wijnazijn in plaats van citroensap.
Op een koele plaats (niet in de koelkast) is de mayonaise 1 week houdbaar.
Uiteraard kunnen in de vorm van kruiden en specerijen allerlei smaken worden toegevoegd.

Methode Braakhekke

Doe 1 ei, 1 theelepeltje mosterd, naar smaak zout & peper, 3 eetlepels azijn of citroensap en 4 dl olijfolie in een hoge maatbeker.
Zet de staafmixer op de bodem, schakel hem in en breng hem langzaam omhoog.

Terug