Mayonaise - I

  • 1 eidooier
  • zout
  • peper
  • mosterdpoeder
  • 1 - 1½ eetl. kruiden- of dragonazijn
  • 2 dl olie of minder

Roer de eidooier los met zout, peper en mosterd en klop de azijn er langzaam door.
Voeg, zodra de saus begint te binden, de olie onder voortdurend roeren toe (in het begin druppelsgewijs, maar al gauw langzaam schenkend).

Mayonaise kan schiften:
• als de olie te koud is;
• als de olie in het begin te snel wordt toegevoegd;
• als te veel olie wordt gebruikt.

Is de mayonaise geschift, dan wordt ze meestal verbeterd als u er een lepel heet water doorroert of als u er - onder goed roeren - eerst druppelsgewijs en daarna langzaam schenkend een eidooier bijvoegt.
meng, als de mayonaise te dik is, er 1 of 2 lepels heet water door.
Mayonaise kunt u gebruiken bij koude gerechten van vlees, gevogelte, wild, vis, week- en schaaldieren, eieren, groente en aardappelen.
Als u de saus wilt spuiten, is het goed, er wat gezeefde hardgekookte
eidooier door te mengen.
U kunt mayonaise, mits niet te koud, enige tijd bewaren.
Het uitdrogen aan de bovenkant voorkomt u door er een dun laagje olie op te gieten of door de pot met plastic af te sluiten.
Aan mayonaise die u in voorraad maakt, moet u niet te veel olie toevoegen: ten hoogste 1½ dl per eidooier.
Bij mayonaise voor direct gebruik kunt u 3 dl olie per eidooier voegen.
Het gebruik van te veel olie schaadt de smaak.
Ter afwisseling kunt u dit recept vermengen met tomatenpuree, kruiden of fijngewreven en gezeefde vissoorten.

Bron: Astrid Veltman


Mayonaise - II

  • 2 eieren
  • zout
  • suiker
  • peper
  • 2 - 3 theel. mosterd
  • 2 - 3 eetl. azijn of citroensap
  • 2 -3 dl sla-, zonnebloem- of maïskiemolie

Neem een blender en breek hierin de eieren.
Voeg naar smaak zout, suiker, peper, de mosterd en het citroensap of de azijn toe (houd er rekening mee, dat u een massa van ± 4 dl op smaak moet brengen).
Zorg dat u de olie bij de hand heeft en start nu de blender op hoge snelheid.
Laat het mengsel enige seconden draaien en begin dan in een dun straaltje de olie toe te voegen.
Ga hiermee door tot de mayonaise een voor u mooie dikte heeft gekregen (wees tegen het einde niet bang om door te gieten; de mayonaise wordt dan juist mooi van dikte).
U kunt experimenteren met allerlei kruidenazijnen, of vervang de suiker eens door een lekkere honing.
Met wat yoghurt kunt u de mayonaise wat frisser maken; roer die er dan als laatste door.

Een sterke machine met een goede messenset is belangrijk.

Bron: Astrid Veltman


Mayonaise - III

  • 1 ei
  • een scheutje citroensap of azijn
  • peper en zout naar smaak
  • vul dit met olie tot ± 3 dl aan

Doe het geheel in een hoge beker (van de staafmixer).
Zet de mixer op de bodem en trek hem al draaiend omhoog.

Bron: Astrid Veltman

Terug