Lichte uiensaus

  • 40 g boter
  • 4 eetl. ragfijn gesnipperde ui of sjalot
  • ½ theel. fijne mosterd
  • 5 dl bouillon of groentenat
  • 35 g bloem, gezeefd
  • zout
  • peper uit de molen
  • mespunt kerrie
  • eventueel enkele druppels kruidenazijn

Smelt de boter in een pannetje en fruit de uien er al omscheppend in tot ze glazig zien.
Voeg de kerrie toe en laat die heel even onder voortdurend omscheppen meefruiten.
Voeg de bloem in een keer toe en roer alles goed door.
Neem het pannetje van de warmtebron en blijf 1 minuut in het mengsel roeren.
Maak de bouillon of het groentenat lauwwarm.
Zet het pannetje met het uienmengsel op een lage warmtebron en roer de bouillon of het groentenat er beetje bij beetje door.
Blijf nog zolang roeren tot een gladde gebonden saus is ontstaan.
Laat de saus onder voortdurend roeren gedurende 5 minuten heel zachtjes doorkoken.
Breng de saus op smaak met wat zout & peper.
Roer er zodra het pannetje van de warmtebron is genomen de mosterd door en voeg dan tegelijk enkele 4ruppels kruidenazijn toe.

Tip

Deze uiensaus past heel goed bij gebraden lamsvlees.
Wanneer je het lamsvlees na het braden in plakken snijdt kan je de daarbij vrijgekomen vleessappen als extra smaakmaker aan de saus toevoegen.
Bij de bereiding van gebraden lamsvlees zul je trouwens zien dat we ook gebruik kunnen maken van de op de bodem van de braadpan of braadslede achtergebleven aanzetsels die veel smaakstoffen bevatten.

Terug