Gegrilde lente-uitjes met Romesco van geroosterde puntpaprika en amandelen

  • een puntpaprika
  • 20 rauwe amandelen
  • half sneetje wit brood zonder korst
  • twee á drie teentjes geperste knoflook
  • een halve theel. pimentón
  • een halve theel. gemalen komijn
  • een paar flintertjes gedroogde Spaanse peper
  • een snuf zout
  • een borrelglaasje olijfolie
  • een scheutje azijn (wijn-, appelazijn, wat je voorhanden hebt)

Rooster de puntpaprika op een laag vuur op een pit van je gasfornuis.
Draai de paprika steeds zodat alle kanten langs de vlammetjes komen.
Na ongeveer tien minuten kan je het velletje er met een mesje van afschrapen.
Dit lijkt een vervelend klusje maar het valt reuze mee.
Zet een koekenpan op het vuur met een beetje olijfolie en bak hierin de amandelen lichtbruin samen met een half sneetje wit brood zonder korst dat je in stukjes hebt gescheurd.
Doe de amandelen, het brood, de geperste knoflook samen met de puntpaprika in de keukenmachine of in het hakmolentje van de staafmixer.
Voeg aan dit alles de pimentón, gemalen komijn, Spaanse peper en een snuf zout toe.
Giet er een borrelglaasje olijfolie bij en en draai er een dikke saus van.
Proef of er genoeg zout in zit.
Als de saus te dik is naar je zin, doe je er meer olijfolie bij.
Gril de lente-uitjes in een beetje olijfolie beetgaar op middelmatig vuur in een koekenpan. Blijf er bij!
Deze tere uitjes verbranden snel.
Leg ze op een bord en schep de Romesco erover heen.

Deze saus is ook heerlijk bij gebakken vis!

Opmerking
Lente-uitjes zijn met deze variatie op de Spaanse pepersaus Romesco een traktatie. Gedroogde Spaanse peper geeft de saus de nodige pit. Je kunt het gerecht ook maken met jonge preitjes of bosknoflook!

Bron: Marieke Heeneman
Gepubliceerd door: Ecoville

Terug