Knoflookmayonaise - I (aioli)

  • 30 cl olijfolie
  • ½ eetl. citroensap
  • 5 cl witte wijnazijn
  • 1 volle theel. mosterd
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 eidooiers
  • peper
  • zout

Meng de eidooiers, citroensap, azijn en mosterd met peper en zout.
Doe dit in een hoge, smalle kom en klop met een staafmixer.
Giet al kloppend de olijfolie er in een klein straaltje bij, haal de staafmixer langzaam op en neer.
Zo ontstaat er een homogene massa (Mayonaise).
Maak de knoflookteentjes schoon, snijd ze doormidden en verwijder de kern.
Daarna heel fijn hakken en aan de mayo toevoegen.
Goed doorkloppen, afdekken en een uurtje in de koeling laten rusten om de knoflooksmaak goed door te laten trekken.

Bron: PM3 Receptensite


Knoflookmayonaise - II

  • 2 eidooiers
  • 4 geperste teentjes knoflook
  • 2½ dl olijfolie
  • 1 mespunt peper
  • 2 eetl. citroensap

Doe de eidooiers en de knoflook in een mengkom en klop 1 minuut met een garde.
Voeg al kloppend druppelsgewijs de olie toe tot het mengsel dik en crêmig is.
Voeg, naarmate de mayonaise dikker wordt, per keer meer olie toe.
Roer er tenslotte de peper en het citroensap door.

Bron: Astrid Veltman

Terug