Ketchup - I

Ketchup

  • 1 kg Roma tomaten
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 rode ui
  • 5 cl rodewijnazijn
  • 3 cm verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 handje verse basilicum
  • 1 theel. korianderzaadjes
  • peper

Gebruik schoongemaakte en gesteriliseerde glazen potten of flessen met goed afsluitbare deksel.
Was de groenten.
Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd ze in grove stukken.
Verwijder zaad en zaadlijsten van de paprika en snijd deze eveneens in grove stukken.
Pel de ui en snijd hem in stukken.
Schil de selder en snijd deze in boogjes.
Schil en rasp de gember, hak de basilicum fijn.
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg eerst tomaten, dan paprika, selder en ui toe.
Voeg de rode wijnazijn toe en knijp het teentje knoflook uit boven de groenten.
Voeg ook alle kruiden toe.
Breng langzaam aan de kook en roer goed dooreen.
Laat 1½ uur sudderen op een laag vuur.
Mix tot een gladde saus.
Proef en kruid eventueel bij met peper.
Kook de saus nog even in zodat ze wat dikker wordt.
Laat een beetje afkoelen en giet in de glazen potten of flessen tot net tegen de rand.
Zet het deksel erop en laat omgedraaid afkoelen.
Label ze.

Bron: Ferm
Gepubliceerd door: Zeker gezond


Ketchup - II

Ketchup

  • 500 g tomaten
  • ½ ui
  • ½ teentje knoflook
  • ¼ Spaanse peper
  • ½ rode paprika
  • ½ eetl. mosterdzaad
 
  • 2½ peperkorrels
  • ¼ kaneelstokje
  • 1 laurierblad
  • 1½ eetl. bruine basterdsuiker
  • 2 eetl. azijn

Maak de groenten schoon en snijd alles klein.
Breng dit met een beetje water aan de kook en laat dit in 15 minuten gaar worden.
Pureer de groenten met een staafmixer of in de keukenmachine.
Doe de specerijen in een thee-ei of stukje katoen.
Breng de tomatenmassa met het kruidenbuiltje weer aan de kook.
Laat de saus tot de helft inkoken.
Verwijder het kruidenbuiltje.
Maak de saus op smaak met de basterdsuiker en azijn.
Laat de tomatenketchup afkoelen.

Bron: Voedingscentrum
Gepubliceerd door: Zeker gezond

Terug