Honing-tijmsaus - I

  • ¼ l jus de veau
  • ¼ bosje tijm, gewassen, gedroogd
  • 5 sjalotten, gesnipperd
  • 2 eetl. acaciahoning, meer of minder naar smaak
  • 20 g boter
  • 30 g ijskoude boter in stukjes
  • peper
  • zout

Zweet de sjalot aan in 20 gram boter, voeg de tijm toe en bak even mee, blus af met de jus de veau en laat het geheel kwart uur trekken op heel zacht vuur.
Zeef de saus en kook in tot de helft.
Voeg de honing toe en laat even goed oplossen.
Breng op smaak met peper en zout.
Monteer met de koude boter (staafmixer), nu niet meer verwarmen.

Als ik deze saus maak bij lamsvlees doe ik de ingrediënten bij het braadvet van het vlees, verder zoals in het recept.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Honing-tijmsaus - II

  • 1 eetl. roomboter
  • 1 eetl. zachte honing
  • 4 eetl. azijn
  • 4 eetl. witte wijn
  • 3 gr verse tijm
  • 3½ dl kalfsfond
  • 50 g koude boter

Doe de lepel roomboter in een sauspan en voeg de honing toe.
Laat de honing op hoog vuur lichtbruin worden (karameliseren).
Blus af met de azijn en de witte wijn en kook het geheel op zacht vuur tot de helft in.
Doe de tijm en de kalfsfond erbij en laat het tot ⅓ inkoken.
Neem de saus van het vuur en zeef haar.
Verwarm de saus opnieuw en klop er de 50 gram koude boter door.
Houd de saus warm, maar laat haar niet meer koken.

Bron: Astrid Veltman

Terug