Hete tomatensaus - I

hete_tomatensaus (3K)

  • 100 g witte basterdsuiker
  • 3 - 4 rode pepers
  • 7½ cl kruidenazijn
  • 1½ kg rijpe tomaten
  • 1 theel. kaneel
  • 1 theel. gemalen piment
  • 1 theel. versgemalen zwarte peper
  • 1 kleine ui
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ eetl. zout
  • 1 fles van 50 cl

Pel en snipper de ui.
Verwijder de zaadjes uit de peper en hak de pepers fijn.
Snijd de tomaten in vieren.
Schep de ui, rode peper en tomaat in een braadpan door elkaar en breng het mengsel op matig hoog vuur aan de kook.
Kook de tomaten in 15 - 20 minuten gaar en pureer ze met een staafmixer.
Wrijf het tomatenmengsel boven een andere pan door een zeef.
Roer de kaneel, piment, peper, laurier, zout, basterdsuiker en azijn erdoor en kook de tomatensaus op half hoog vuur in ca. 1 - 1½ uur tot een dikke saus in, roer regelmatig.
Als de fles en trechter niet zijn afgewassen in de afwasmachine was de fles met deksel en de trechter dan af in heet water met soda, spoel ze goed af en laat ze tot gebruik omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.
Zet de fles rechtop op de theedoek en zet de trechter erin.
Vul de fles zo tot aan de rand met hete tomatensaus.
Sluit de fles direct af en plak er een etiket met naam en bereidingsdatum op.

Houdbaarheid
2 - 3 weken in de koelkast.

Serveren
Lekker bij geroosterd vlees van de barbecue, vooral lekker bij hamburgers en worstjes.

Bron: Receptenbank


Hete tomatensaus - II

  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • ½ theel. gemalen chilipeper
  • ½ theel. gemalen komijn
  • 1 theel. paprikapoeder
  • 6 cl droge witte wijn
  • 2 rijpe tomaten
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • scheutje tabasco
  • 1 eetl. bladpeterselie

Verhit de olie in een pan met een dikke bodem op een matig vuur.
Voeg de fijngehakte ui toe en fruit deze al roerend in 3 minuten glazig bruin.
Voeg de geperste knoflook, chilipeper, komijn en paprikapoeder toe en bak ze 1 minuut mee.
Zet het vuur hoog en voeg de witte wijn toe.
Laat alles 30 seconden sudderen, zet daarna het vuur laag en voeg fijngehakte tomatenstukjes en tomatenpuree toe.
Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen onder af en toe roeren.
Pureer de saus in een keukenmachine of met een staafmixer.
Doe de saus terug in de pan en breng hem op smaak met gehakte peterselie, tabasco en zout.
Giet de saus over bijvoorbeeld aardappels en serveer ze onmiddellijk.

Bron: © Janneke's Receptenpagina

Terug