Griekse stoofvleessaus

  • 7 cl olijfolie
  • 2 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 10 cl droge rode wijn
  • 2 tomaten
  • 25 cl water
  • ½ bouillonblokje
  • 1 gedroogd rood pepertje, verkruimeld
  • 1 theel. gedroogde, gemalen oregano
  • ½ theel. kaneelpoeder
  • 1 theel. gemalen komijn of djintan
  • 1 theel. paprikapoeder, mild
  • 500 g stoofvlees naar keuze

Fruit de ui in de olijfolie.
Pers de knoflook erbij uit.
Blus met de rode wijn.
Voeg het water toe.
Ontvel de tomaten en verwijder de harde kern.
Voeg de overige ingrediënten toe.
Braad het vlees aan: schroei het aan beide zijden dicht in hete boter waar wat olijfolie aan is toegevoegd.
Leg het vlees in de stoofsaus en laat het met de deksel op de pan garen.
Wanneer het vlees gaar is neem je het uit de pan en houd het warm door het af te dekken met aluminiumfolie en in de oven te plaatsen die je tot 80 ºC hebt verwarmd.
Maak de saus af.
Als de saus te dun is kun je ze binden met een klein beetje maïzena of aardappelmeel.
Als de saus te dik is kun je ze verdunnen met wat water.
Breng ze tot slot op smaak met eventueel wat zout en / of peper.

Tip
Als vlees kun je al het mogelijke stoofvlees gebruiken: rund, lam, schaap, varken, etc.
Al of niet gemarineerd.
De gaartijd is hier sterk afhankelijk van en kan variëren van 15 minuten tot 2 uur.
Houd dat wel goed in de gaten zodat het vlees niet te gaar wordt en uit elkaar valt.
Ik serveer hier graag een Griekse tomatensalade bij en aardappelpuree die ik afmaak met behoorlijk veel gepelde en fijngestampte knoflooktenen en olijfolie.

Bron: Louca
Gepubliceerd door: MijnReceptenboek.nl

Terug