Gewone tomatensaus

  • suiker
  • zout
  • peper uit de molen

Voeg voordat de gewone bruine saus moet worden doorgekookt de tomatenpuree en de rode wijn toe.
Roer alles goed door.
Laat de saus tenminste 5 minuten boven een lage warmtebron zachtjes doorkoken.
Het is beslist noodzakelijk dat je tijdens het doorkoken de saus regelmatig doorroert.
Breng na het doorkoken de saus op smaak met wat suiker — om de wat al te rinse smaak van de tomaten te maskeren — zout & peper uit de molen.

Tip

Roer vlak voordat het pannetje van de warmtebron wordt genomen nog 2 tot 3 eetlepels licht verwarmde (koffie-) room door de saus of roer er 1 tot 2 eetlepels fijngehakte tuinkruiden, zoals peterselie en bieslook door.
Geef de saus bij gebraden vlees en gevogelte.

Wanneer je in plaats van rode wijn 2 tot 3 eetlepels Madera aan de saus toevoegt en er eventueel ook nog 2 theelepels Cognac doorroert en de saus niet 5, maar 10 minuten heel zachtjes laat doorkoken zal je verbaasd zijn over de mogelijkheden die Madera als smaakmaker biedt.

Terug