Franse uiensaus

  • 25 g boter
  • 2 eetl. olijfolie
  • 4 - 5 grote uien (ca. 250 g), gesnipperd
  • 30 g bloem, gezeefd
  • 30 cl bouillon of groentenat
  • 20 cl koffieroom
  • zout
  • mespunt cayennepeper
  • kruidenazijn of citroensap
  • eventueel 1 - 2 theel. fijne mosterd

Maak de boter en de olie heet en fruit al omscheppend de uien zolang aan tot ze heel licht beginnen te kleuren.
Voeg de bloem in een keer toe en roer alles goed door.
Neem het pannetje van de warmtebron en blijf gedurende 1 minuut in het mengsel roeren.
Zorg dat de bouillon of het groentenat en de koffieroom lauwwarm zijn.
Zet de pan met het uienmengsel op een lage warmtebron en voeg al roerend en beetje bij beetje de bouillon en daarna de koffieroom toe.
Laat de saus gedurende 10 minuten zachtjes doorkoken.
Blijf er regelmatig in roeren.
Zeef de saus en wrijf zoveel mogelijk vaste bestanddelen door de zeef.
Maak de saus warm en breng de saus daarna op smaak met wat zout, cayennepeper en enkele druppels azijn of citroensap.
Wanneer u de pan van de warmtebron genomen kunt u er eventueel wat mosterd aan toevoegen.

Tip

De smaak van de saus wordt heel verfijnd wanneer je de helft van de bouillon vervangt door witte wijn en er tijdens het doorkoken van de saus een klein takje tijm bijdoet, dat bij het zeven van de saus moet worden verwijdert.

Bron: NN

Terug