Ei-citroensaus - I

Avgolemono saltsa

  • 30 g boter
  • 2 eetl. bloem
  • 25 cl hete bouillon
  • 2 eieren
  • sap van twee citroenen
  • 2 eetl. koud water

Smelt de boter in een pan en meng de bloem er goed door.
Roer de hete bouillon er langzaam door.
Houd de saus warm en klop intussen de eieren luchtig.
Klop vervolgens heel langzaam het citroensap door de eieren en het koude water.
Roer een flinke soeplepel van de hete saus door het eimengsel en doe dit mengsel weer terug in de pan.
Roer goed en laat de saus nu niet meer koken, anders gaat ze klonteren.

Bron: Astrid Veltman


Ei-citroensaus - II

Ei-citroensaus

  • 1 eidooier
  • ca. 1 eetl. maizena
  • 30 cl water of (soja)melk
 
  • 1 eetl. citroensap
  • ca. ½ eetl. groen­tebouillonextract
  • peper

Los de maizena op in wat koude melk of koud wa­ter.
Breng de rest van het water of de melk aan de kook.
Voeg de opgeloste maizena toe en laat kort koken.
Voeg het groentebouillonextract toe.
Klop de dooier los in het citroensap.
Roer wat van de warme saus door het eimengsel en voeg het al roerende bij de rest van de saus.
Laat goed doorwarmen, maar niet meer koken.

Opmerking
Deze saus is erg lekker bij bleekselder en andere gestoofde groenten.
Deze saus combineert ook goed met tofoe en seitan.

Bron: Lekker Ecologisch!
Gepubliceerd door: Velt - Samen eco actief

Terug